Във вторник парламентът на Индонезия прие дългоочаквания, но възприеман противоречиво наказателен кодекс, който криминализира извънбрачния секс както за граждани, така и зa чужденци, включително туристи, предава Associated Press.

След ратификацията новият наказателен кодекс трябва да бъде подписан от президента, според заместник-министъра на правото и човешките права Едуард Хиарией. Наказателният кодекс няма да влезе в сила веднага.

Той каза, че новият закон "има много разпоредби за прилагане, които трябва да бъдат разработени, така че е невъзможно (това да стане) за една година", но ще отнеме максимум три години за преход от стария наказателен кодекс към новия.

Копие от изменения наказателен кодекс, получено от Асошиейтед прес, включва няколко преработени члена, според които сексът извън брака се наказва с една година затвор, а извънбрачното съжителство със затвор от шест месеца, но обвиненията за прелюбодеяние трябва да се основават на полицейски доклади, подадени от съпруг, родители или деца.

Съгласно новоприетия наказателен кодекс насърчаването на контрацепцията и религиозното богохулство са наказуеми, както и обидата на действащия президент и вицепрезидент, държавните институции и националната идеология. Обидите към президента трябва да бъдат докладвани от самия него и могат да доведат до три години затвор.

Хиарией каза, че правителството е предоставило "най-стриктното възможно обяснение, което прави разлика между обида и критика".

Кодексът предвижда, че абортът е престъпление, но добавя изключения за жени с животозастрашаващи медицински състояния и за забременяване след изнасилване, при условие че плодът е на възраст под 12 седмици, в съответствие с регламентираната процедура в Закона за медицинската практика от 2004 г.

Правозащитни групи разкритикуваха някои от промените като твърде широки или неясни и предупредиха, че бързото им вкарване в новия наказателен кодекс може да направи наказуеми нормалните дейности и да застраши свободата на изразяване и правото на неприкосновеност на личния живот.

Въпреки това, някои защитници го приветстваха като победа за LGBT-малцинството в страната. Законодателите по време на ожесточено обсъждане в крайна сметка се съгласиха да отменят член, предложен от ислямските групи, който би направил еднополовия секс незаконен.

Кодексът също така ще запази смъртното наказание в системата на наказателното правосъдие въпреки призивите на Националната комисия по правата на човека и други групи за премахване на смъртното наказание, както направиха десетки други страни.

Наказателният кодекс беше обсъждан в продължение на десетилетия, докато законодателите в най-голямата нация с мюсюлманско мнозинство в света се опитваха да адаптират своята местна култура и норми към наказателния кодекс, наследен от нидерландската колониална администрация.

Предишен законопроект беше готов за приемане през 2019 г., но президентът Джоко Видодо призова законодателите да отложат гласуването на законопроекта на фона на нарастващата обществена критика, която доведе до национални протести, когато десетки хиляди хора излязоха на улицата. Противниците твърдяха, че липсва прозрачност в законодателния процес и съдържа членове, които дискриминират малцинствата.

Парламентарна работна група финализира законопроекта през ноември и депутатите го одобриха единодушно във вторник.

Новият кодекс гласи, че смъртното наказание се налага алтернативно с изпитателен срок. Това означава, че съдия не може незабавно да наложи смъртна присъда. Ако в рамките на 10 години осъденият се държи добре, тогава смъртното наказание се променя на доживотен затвор или 20 години затвор.

Кодексът също така разширява съществуващия закон за богохулството и предвижда пет години затвор за отклонения от основните принципи на шестте признати религии на Индонезия: ислям, протестантство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство. Гражданите могат да получат 10-годишна присъда според законопроекта за обвързване с организации, които следват марксистко-ленинската идеология, и четиригодишна присъда за разпространение на комунизъм.

Хюман Райтс Уоч заяви във вторник, че законите, наказващи критиката на обществени лидери, противоречат на международното право и фактът, че някои форми на изразяване се считат за обидни, не е достатъчен, за да оправдае ограничения или наказания.

"Опасността от репресивните закони не е, че те ще бъдат широко прилагани, а че предоставят възможност за селективно прилагане", каза Андреас Харсоно, старши изследовател в Индонезия в групата.

Много хотели, включително в туристически райони като Бали и столичната Джакарта, рискуват да загубят своите посетители, добави той.

"Тези закони позволяват на полицията да изнудва подкупи, позволяват на служители да хвърлят в затвора политически врагове, например със закона за богохулството", каза Харсоно.

Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Забранява се и съжителството без брак