Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди, че неин екип от инспектори е посетил град Дума в Сирия като част от тяхното разследване за предполагаемото използване на химически оръжия в района на 7 април.

"ОЗХО посети едно от местата в Дума, Сирийската арабска република, днес, за да събере проби за анализ във връзка с твърденията за използване на химически оръжия на 7 април 2018 г. ОЗХО ще оцени положението и ще обмисли бъдещи стъпки, включително още едно евентуално посещение в Дума", се изтъква в прессъобщението на организацията.

Русия твърди: Сирийските бунтовници пречат на ОЗХО да влезе в Дума

Русия твърди: Сирийските бунтовници пречат на ОЗХО да влезе в Дума

Има противоречие - Дума уж се контролира от сирийската армия

В изявлението се допълва, че "събраните проби ще бъдат транспортирани в лабораторията на ОЗХО и след това ще бъдат изпратени за анализ в посочените от ОЗХО лаборатории".

След като пробите бъдат проучени, ще бъде съставен подробен доклад от организацията, който ще бъде изпратен на страните, подписали Конвенцията за химическите оръжия.

Екипът на ОЗХО пристигна в Сирия още на 14 април. Началото на проверката се забави много заради съображения за сигурност. Градът е изцяло под контрола на сирийската армия, но въпреки това екип от охранители на ООН беше обстрелян при посещението му. 

САЩ обвиниха сирийското правителство и техните съюзници от Русия за забавянето с цел "да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп".

Стреляха по охранителите на ОЗХО в Дума

Стреляха по охранителите на ОЗХО в Дума

Екип от охранители отиде да разузнае обстановката преди влизането на инспекторите