Най-новият план на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свалянето на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е да я държи настрана от разговори за собствените ѝ работа и бъдещи перспективи, пише "Политико".

В разговори с лидерите на страните от ЕС и техните помощници Мишел е предложил шефката на ЕК да бъде изключена от срещата на 17 юни, на която държавните и правителствени ръководители ще обсъдят висшите постове в Съюза.

Горчивото съперничество между двамата високопоставени служители - може би най-добре олицетворено от скандала "Дивангейт", в който очевидният опит на Мишел да измести Фон дер Лайен по време на посещение в Турция го накара да изглежда сексистки и непохватен - е дългогодишен дипломатически срам за ЕС.

"Държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на избор на председател на ЕК", разкри европейски дипломат. "Изглежда, че той е воден от изцяло лични мотиви".

От Мишел зависи да реши кой може да се присъедини към вечерята с лидерите, като се има предвид, че събитието на 17 юни е неформална среща на върха.

Politico: Шарл Мишел крои реванш срещу Урсула фон дер Лайен

Politico: Шарл Мишел крои реванш срещу Урсула фон дер Лайен

Задкулисни игри в Брюксел

Има силен отпор от европейските столици срещу предложението на Мишел, уточниха дипломати и официални лица. Историческото съперничество между Мишел и Фон дер Лайен играе ключова роля в раздразнението им. Няколко европейски столици смятат, че Мишел се опитва да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преизбиране за председател на ЕК.

В разговори с европейски лидери и техни помощници Мишел е предложил Фон дер Лайен да бъде изключена от срещата, тъй като тя е водещият кандидат на Европейската народна партия и се надява да получи втори мандат като шеф на Европейската комисия.

Лидерите трябва да се споразумеят за следващите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет (настоящата длъжност на Мишел) и Европейския парламент (въпреки че парламентът гласува собственото си ръководство), както и за следващия ръководител на външната политика.

В европейската дипломация кавалери има, места няма

В европейската дипломация кавалери има, места няма

Не само сънят на Шарл Мишел е избягал след "турския диван", а кошмарите и неспокойствието в сънищата на европейската дипломация не се дължат само на това.

Някои подозират, че Мишел крои схема, за да влезе в надпреварата за най-високите постове като следващ ръководител на външната политика на ЕС.

"Ако иска да я изгони от стаята, трябва да изгони и себе си", подчерта дипломат от ЕС.

Настоящата дилема е безпрецедентна. Откакто през 2014 г. беше приета идеята за система с водещи кандидати, не е имало настоящ председател на Европейската комисия, който да се кандидатира за втори мандат.

"Има известно раздразнение", призна друг дипломат относно манипулациите и кроежите на Мишел. "И това раздразнение е в кабинета на Фон дер Лайен, както и сред евролидерите".

Шарл Мишел избегна сложна дискусия с евродепутатите заради "болки в гърба"

Шарл Мишел избегна сложна дискусия с евродепутатите заради "болки в гърба"

Очакваше се той да обясни мотивите си за предсрочното си оттегляне