войник в Ирак Военното ръководство на Ирак премества ракети “Скъд” в западната част на страната, предаде “Фокс.нюз”, като цитира израелските средства за масова информация.

Според оценките на наблюдателите с тези ракети Ирак може да нанесе удар на Израел.

В същото време се съобщава и това, че големи подразделения на иракските сухопътни сили и артилерия се предислоцират на южната граница. Това свидетелства за готовността на Багдад да отблъсне американските войски, които ще влязат от Кувейт, твърдят експертите. Освен това, пишат израелските медии, в южен Ирак са минирани 700 нефтени кладенеца.

Вашингтон се опасява, че Ирак може да нанесе превантивен удар, например, по Израел, веднага след което ще започне военната операция на САЩ.

Арабски военни През 1991 година Израел е атакувал 39 иракски ракети “Скъд”. Според Тел Авив не се изключва варианта ракетите да бъдат заредени с химическо или биологическо оръжие.

Във връзка с това населението и гражданите, които се намират на територията на страната, са снабдени с противогази, отбелязват израелските медии. Те пишат още, че Тел Авив се опасява, че ракетната атака може да нанесе сериозни вреди и подчертава пълната бойна готовност за противоракетна отбрана.

Повечето политици в Израел са на мнение, че задължително трябва да има ответен удар срещу Ирак, при това на всяка цена трябва да е по-мощен – такъв, че “завинаги да се убие желанието на арабите да използват сила срещу Израел”. В противен случай, казват израелците, “у арабите ще възникне илюзията, че притежават способността да решат със сила всички проблеми, свързани със съществуването на еврейската държава в Близкия изток”.

За Вашингтон атаки между Ирак и Израел са нежелателни, защото това би отказало арабските и ислямските страни от коалиция със САЩ.