пленник Пентагонът официално призна за няколко убити американски войници. Това стана, след като телевизия Ал Джазира излъчи кадри, в които иракчаните показват телата на четирима загинали по време на битката за Насирия.

Междувременно иракската национална телевизия излъчи репортаж, в който бяха показани кадри от разпити на пленени американски войници. В кадър се видяха четирима мъже и една жена, облечени в характерните за рейнджърите униформи.

Ясно пролича, че двама от тях са ранени.

В официално изявление Пентагонът заяви, че този репортаж противоречи на Женевската конвенция, която забранява показването на военнопленници по телевизията и използването им за пропагандни цели.

Предполага се, че това са военни от обслужващ персонал, които се движат обикновено зад основната колона. При едно разкъсване на колоната и изоставане те може да са попаднали в плен.

Жената се казва Шона, на 30 години, редник от 508-ми ремонтен батальон. Сред пленените са и Джеймс Райли от Ню Джърси, Джоузеф Персон и Едгар от Тексас.

Reuters цитира едни от пленените войници, който се представи като Милър от Канзас.
•На мен ми беше казано да дойда тук, аз изпълнявах само заповеди, заявява войникът. Аз само изпълнявах заповеди, на мен ми беше казано да стрелям, само око стрелят по мен, не искам да убивам никого, заявява плененият войник.•

пленникПо-късно секретарят по отбраната Ръмсфелд потвърди, че има данни за изчезнали американски войници, които най-вероятно са изостанали от основната колона, към която са се движели. Той повтори, че излъчените репортажи противоречат на Женевската конвенция.

Ние също имаме около 2000 пленени иракски войника и ги държим в лагери, грижим се за тях, храним ги, изпълняваме изискванията на веждународните конвенции, подчерта Доналд Ръмсфелд.