ПОСЛЕДНО: Ръководителят на американската администрация в Ирак Пол Бремър нама да вземе участие в Световния икономически форум в Давос, както беше съобщено по-рано. Организаторите не съобщават причината за отмяната на визитата на Бремър в швейцарския курорт.

Давос В швейцарския курорт Давос започна Световният икономически форум.
Тазгодишната тема на срещата на световни политически и бизнеслидери е "Партньорство за сигурност и просперитет".

Поддръжниците на форума твърдят, че той може да намери решения за най-сериозните проблеми в света. Критиците му обаче го възприемат като един прехвален коктейл, коментира БиБиСи.

В Давос са около 30 президенти и премиери, хиляда представители на големия бизнес и шест хиляди швейцарски войници и полицаи, които ги пазят, предава кореспондентът на БиБиСи.

В рамките на общата тема за партньорството за сигурност и просперитет ще бъдат обсъждани широк кръг въпроси, като Ирак е основната тема.
Американският администратор Пъл Бремър е в Давос заедно с няколко членове на Иракския управляващ съвет за преговори, които се определят като много важни.

В швейцарския град е и генералният секретар на ООН Кофи Анан. Наред с познатите лица като бившия американски президент Клинтън има и нови. След като обеща да изостави програмите си за оръжия за масово поразяване, Либия е поканена за пръв път от 20 години и ще бъде представена от премиера си Шукри Ганем.

България е представена от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева.

Министър Шулева ще вземе участие в пленарната сесия “Законотворчество, съобразено с иновациите”. Темата е сред приоритетите на срещата тази година и вицепремиерът ще има възможност да представи българската политика за насърчаване на иновациите, съобщават от Министерството на икономиката.

По време на форума Лидия Шулева ще има срещи с Алексей Кудрин, заместник-министър председател и министър на финансите на Руската федерация с Герит Цалм, заместник министър–председател и министър на икономиката на Холандия и с новия президент на Европейската централна банка Жан Клод Трише.

Предвидени са и разговори с Хенрих фон Пиерер, президент и изпълнителен директор на “Сименс”, с Питър Блекмор, изпълнителен вицепрезидент на Хюлет-Пакард и Каспър Рорстед, генерален директор на ХП за Европа, Близкия изток и Африка.