Удай и Кусай с баща си Садам Хюсеин

•САДАМ ХЮСЕИН НАПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЕ ПРЕД TV AL ARABIA•

Скоро след съобщенията за смъртта на синовете на Садам Хюсеин Удай и Кусай в различни райони на иракската столица започна безраборна стрелба и бяха чути взривове с неголяма мощност. По този начин иракчаните изразяват радостта си от вчерашната новина, предават агенциите .

По улиците на Багдад хората действително бурно се радват на известието за смъртта на синовете на Садам.

“Удай и Кусай са мъртви. Видяхме го на телевизора", радостно обяснява пред репортер на АФП иракчанинът Хасан Заиф, като след това изстрелва всичките патрони от Калашника си в нощното небе над Багдад.

Хората, които лично познават Удай и Кусай, обаче не се радват толкова.

"Не исках той да умре. Исках да се помъчи повече", казва Алаа Хамед, роб на Удай. Хамед разказва как големият син на Садам го е биел и за най-дребното провинение.

В същото време управителят на гражданската администрация в Багдад Пол Бремър предупреждава, че смъртта на синовете на Садам Хюсеин не се възприема от местното население еднакво.

Уверен съм, че има хора, които не се съмняват, че сме убили техните деца, коментира Бремър.

Белият дом приветства новината за смъртта на Удай и Кусай. В кратко изявление, разпространено от говорителя на президента Буш Скот Макклалън, се казва: В течение на много години тези хора стояха зад безчислени престъпления, извършени срещу иракския народ и повече няма да могат да държат страната в страх.

Белият дом благодари на въоръжените сили и разузнавателните служби на САЩ, които са провели успешната операция. От думите на Макклалън се подразбира, че акцията е извършена благодарение на помощта, която е оказал иракски местен жител, съобщил местоположението на синовете на Садам.

Телата на Удай и Кусай са пренесени в американската военна база на международното летище в Багдад.

Fox News съобщава, че в разпознаването на Удай и Кусай е участвал бившият личен секретар на Садам Хюсеин Абид Хамид Махмуд ат Тикрити.

Британският премиер Тони Блеър заяви, че със смъртта на синовете на Садам Хюсеин Удай и Кусай се ознаменува “велик ден за новия Ирак”, предаде Газета ру.

Тези двама мъже оглавяваха режима, който бе не просто заплаха с оръжейните си програми, но те са отговорни за мъченията и убийствата на хиляди и хиляди невинни иракчани, заяви Блеър, който е на визита в Хонконг.

SKY.news посочва, че след ликвидирането на Удай и Кусай коалиционните сили се надяват, че сега повече хора ще се появят с информация, която може да доведе до залавянето на Садам Хюсеин, за който се предполага, че е все още жив и на свобода.

С този успех се очаква и да спадне оказваният натиск над Блеър и Буш, обвинени в раздуване на причините, които доведоха до войната в Ирак.