Ирак настоя правителството на САЩ да се откаже от решението си да признае Йерусалим като столица на Израел и привика американския посланик в Багдад, за да му връчи протестна нота заради решението, съобщава "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп ревизира продължилата около 7 десетилетия политика на САЩ и призна Йерусалим като столица на Израел, застрашавайки мирния процес в Близкия изток и обезпокоявайки Арабския свят и западните съюзници.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Ирак, в който мнозинството от населението изповядва шиитския ислям, е единствената страна, която е съюзник едновременно с регионалната сила Иран и САЩ.

От външното министерство на Ирак уточниха, че са привикали американския посланик в Багдад и че са му предали нота, протестирайки срещу решението на Тръмп.

"Предупреждаваме за опасните последици на това решение за стабилността на региона и света", изтъкнаха в изявление на иракското правителство, като допълниха: "Американската администрация трябва да се откаже от това решение, за да прекрати всякаква опасна ескалация, която ще подхрани екстремизма и ще създаде благоприятни условия за тероризма", заяви той.

Русия разтревожена от решението на Тръмп за Йерусалим

Русия разтревожена от решението на Тръмп за Йерусалим

Русия иска Западен Йерусалим за столица на Израле, Източен Йерусалим - столица на Палестина

Върховният шиитски духовник на Ирак аятолах Али ал Систани също осъди решението на Тръмп и призова "уммата", или ислямската нация, да обедини усилията си и да си възвърне Йерусалим.

"Това решение е осъдено и заклеймено, то накърни чувствата на стотици милиони араби и мюсюлмани", се подчертава в изявлението на аятолаха.