унищожаване Ирак продължава операцията по унищожаването на "Ал Самуд-2" под наблюдението на оръжейните инспектори на ООН, информира говорителят на експертите Хиро Уеки.

На 1 март бяха унищожени първите четири ракети "Ал Самуд-2", каквито Ирак няма право да притежава, тъй като обсегът им е по-голям от разрешения от ООН. Вчера работата бе подновена, ООН потвърди унищожаването на нови 6 ракети с булдозери.

Общо около 100 ракети трябва да бъдат унищожени, на първо място 73, постъпили вече на въоръжение в армейските части. Според иракски официални източници днес продължава проучването на местността Ал Азизия на 100 км. от Багдад, където бяха намерени части от оръжия и следи от биологично активни вещества.

След седмица ще станат известни резултатите от започналите преговори между инспекторите и иракската страна по нерешения въпрос, сред които е проблемът с иракските запаси от антракс и невропаралитичния газ VX.

Междувременно прессекретарят на мисията на инспекторите в Багдад съобщи, че Ирак е готов да предостави на инспекторите от ООН доклад за наличието на отровния газ VX и бойните щтамове на антракса. Очаква се отчетът ще бъде представен на ООН тази седмица.