Иракската армия разполага хиляди войници в намираща се в северната част на страната военна база, подготвяйки се за операции за обратното отвоюване от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) на втория по големина иракски град Мосул, съобщава агенция „Франс прес”.

ДАЕШ превзе Мосул през юни 2014 г. и освен въздушните удари на водената от САЩ коалиция не е имало друго противопоставяне на контрола им над града в продължение на повече от 18 месеца, след като силите за сигурност на страната водят битки с екстремистите в други райони на Ирак.  

„Подразделения от иракската армия започнаха да пристигат във военна база близо до Махмур, за да стартират започването на първоначалните военни операции към Мосул”, уточнява иракски бригаден генерал пред „Франс прес”, като е пожелал да остане анонимен.

Има три бригади, разположени към момента в тази база и техният брой в крайна сметка ще достигне 4500 войници, уточнил офицерът, добавяйки, че войниците от 15-а и 16-а дивизия ще вземат участие в операциите за обратното отвоюване на Мосул.    

Махмур се намира на около 70 км югоизточно от Мосул.

Първоначалната цел е да бъдат напълно прекъснати маршрутите, по които ДАЕШ извършва доставки между Мосул и районите, намиращи се на юг, включително провинциите Хавиджа и Киркук и райони близо до Байджи в Салахедин.

От своя страна представител на иракските кюрди е изтъкнал, че по-голямата част от войниците, разположени в района, който са намира в рамките на територия, контролирана от Иракски Кюрдистан, са етнически кюрди от иракската армия.

„Тези сили са дошли с одобрението на президентството и правителството на Иракски Кюрдистан”, посочва Халгурд Хекмат, говорител на министерството, отговарящо за силите на автономния регион.

Базата ще бъде както за войници, така и за самолети, уточнил Хекмат.

Множество иракски дивизии претърпяха поражение по време на първите дни от настъплението на ДАЕШ през 2014 г., която превзе обширни територии на север и на запад от Багдад.

С помощта на въздушните удари на водената от САЩ коалиция, както и предоставеното от нея военно обучение, иракските сили си възвърнаха значителни територии от ДАЕШ, но битката за Мосул ще бъде най-тежката във войната срещу екстремистите.