ал Самуд-2 Ирак пристъпи днес към унищожаването на още три ракети Ал Самуд-2, а инспектори на ООН претърсиха най-малко 9 обекта за оръжия за масово унищожение, предаде Ройтерс.

Според иракски служители унищожаването на трите ракети, както и на два камиона с ракетни части се извършва под наблюдението на експерти от ООН във военната база Таджи на 40 км северно от Багдад.

От 1 март досега са унищожени 55 ракети и техни части. Страната притежава 120 ракети Ал Самуд-2, чийто обсег надхвърля разрешения от ООН.

Инспектори от ООН посетиха днес още 9 обекта, между които и един, за който Ирак твърди, че на него са унищожени големи количества антракс и газ Ви Екс през 1991 г.

Преди 11 дни Ирак обеща на инспекторите да предаде писмо с разяснения за тези два газа, но говорител на ООН заяви, че такова все още не е получено.

Иракски служители показаха днес на репортери в завода Ибн Фирнас на 30 км северно от Багдад прототипа на безпилотен разузнавателен самолет, който според САЩ може да се окаже сериозно нарушение на изискванията за разоръжаване на Ирак.