Иракската опозиция проведе съвещание в град Салах-ед-Дин в иракски Кюрдистан, чиято територия не е под контрола на Багдад от 1991 година, предаде news.ru.

По време на срещата лидерът на Демократическата партия на Кюрдистан Масуд Барзани призова към убединяване на усилията на опозицията, имаща подкрепата на международната общност, за поставяне на начало на демократичен и единен Ирак.

Кюрдският лидер заяви, че кюрдите възприемат положително намесата на Турция в конфликта, обаче ако има за цел да помогне на иракския народ, а не да създава нестабилност в страната.

Кюрдите се опасяват, че като отплата за помощта, която Анкара ще окаже на американските войски на северния фронт срещу багдатския режим, Вашингтон ще позволи на турските войски да окопират техния регион.

На съвещанието присъстват 55 делегати на опозиционните партии. В центъра на дискусиите е политиката, която ще бъде водена в Ирак след свалянето на Садам.

Според опозицията не е ясно какво възнамерява да прави САЩ в Ирак след войната и някои настояват, че американците трябва да помогнат, но не и да се месят по-нататък в политиката на Багдад. Опозицията се опасява от американска окупация над Ирак, тъй като Вашингтон възнамерява да постави под контрол на своя военна администрация управлението в Багдад.

Американският представител обаче заяви, че САЩ ни най-малко не възнамерява да управлява Ирак, а трябва в най-скоро време иракският народ да поеме управлението на страната в свои ръце.