Иракски сили и шиитски милиции са обкръжили джихадистите от "Ислямска държава" в град Тикрит в Ирак, съобщава „Франс прес".

Иракската армия е успяла да обгради града след най-голямата офанзива срещу екстремистите.

Командири от армията са уверени, че въпрос на време е Багдад да постигне най-голямата си победа срещу „Ислямска държава".

„Сега се придвижваме към втората фаза от нашия план", каза военният министър на страната Халед ал Обейди пред журналисти в провинция Салахедини, която столица е именно ключовият град Тикрит.

Все още ислямистите държат президентския дворец и три квартала в центъра на града. Армията не бърза, за да предотврати жертви, тъй като джихадистите използват предимно снайперисти и бомби.

„Не искаме да бързаме, защото искаме да избегнем жертви", каза генерал-майор Баха ал Азауи, който се намира в село до Тикрит.

„Тикрит е обкръжен отвсякъде", добави той.

Градът падна в ръцете на „Ислямска държава" миналият юни по време на светкавична офанзива, която беше спряна до Багдад.

Битката за Тикрит е важна, тъй като после ще даде възможност за насочване на силите към Мосул - най-големият град под контрола на „Ислямска държава".

Пред около 10 дни повече от 20 хиляди иракски войници и бойци от шиитски милиции започнаха операцията за превземането на Тикрит и района около него.