Иракските сили са издигнали националния флаг на църква в град близо до Мосул, който е бил освободен от "Ислямска държава", съобщава "Асошиейтед прес".

Екстремистите от терористичната групировка са изрисували с графити стените на църквата, а подовете били покрити с мръсотия и боклуци. Терористите също са маркирали няколко жилища по протежение на главния път от Бартела с първата арабска буква на пренебрежителна дума за християните, техния начин да маркират християнски имоти. Под управлението на "Ислямска държава" християните са принудени да приемат исляма или да плащат специална такса.

Иракските сили са забили камбаната в Бартела и са поздравили християните. "Бартела бе освободена вчера и днес ние сме вътре в църквата. Нося добри новини за нашите братя християни, че църквата е освободена", заяви ген. Талиб Шагати.

Междувременно стана ясно, че Турция и Ирак са постигнали принципно споразумение, което в крайна сметка може да позволи на Турция да има роля в кампанията за превземане на Мосул от "Ислямска държава". Новината обяви американският министър на отбраната Аштън Картър след разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Ройтерс".

По-рано Ердоган изрази разочарованието, че членът на НАТО Турция не е включен повече в подкрепяното от САЩ нападение срещу иракския град, който в миналото е бил част от Османската империя. Турция все още вижда града в сферата си на влияние.

Междувременно, Ирак гледа на движението на турската армия в територията си с опасение и всяко споразумение относно Мосул може да стане голям източник на напрежение между съседите.

Картър изясни, че детайлите за потенциалната роля на Турция в кампанията за Мосул е нужно да бъдат уточнени. Високопоставен американски военен посочи, че невоенна помощ също е възможна.

Турският министър на отбраната Фикри Ишик, който се срещна с Картър, също заяви, че има принципно споразумение за участието на Турция в "определянето на бъдещето на Мосул". Той допълни, че се е съгласил с американския си колега, че има нужда трите държави да работят заедно за намаляване на напрежението между Анкара и Багдад.

"Ще работим съвместно по участието на Турция в кампанията в Мосул и за това Турция да е на масата в процеса след това", обясни Ишик.