В неделя иранските и иракските власти подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което, наред с другото, предвижда засилена охрана на границите между двете страни, съобщи Tasnim.

Документът е подписан от Али Шамхани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, и Касем ал-Араджи, съветник по националната сигурност на Ирак.

Tasnim отбелязва, че се очаква споразумението да изиграе значителна роля за прекратяване на присъствието на антиирански въоръжени групи и сили, свързани с Израел, в граничните райони на Ирак.

По-рано иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че редица западни държави са се поддали на размирици в Иран, както и на въоръжаване на бойци в съседен Иракски Кюрдистан.

Той подчерта, че иранските власти работят в тясна координация с иракската страна, която е обещала да засили сигурността на иракските граници в района на Иракски Кюрдистан.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран многократно нанася удари по военизирани групировки, базирани в Иракски Кюрдистан, през есента на 2022 г.

Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Близо 20 години след водената от САЩ инвазия, свалила Саддам Хюсеин

Иранските военни също така засилиха действията си срещу редица групировки, включително Демократичната партия на ирански Кюрдистан, след като техни въоръжени групи започнаха да се промъкват в иранските гранични градове на запад и да провокират безредици и смущения.