Хрази Външният министър на Иран Камал Харази заяви, цитиран от "Новости", че всички чужди войски трябва да напуснат Ирак, за да се върнат мирът и стабилността в страната.
Първият ирански дипломат е убеден, че спокойствието в Ирак ще се възстанови, веднага след като коалиционните сили напуснат региона и Ирак сформира собствена армия и полиция.

Харази е обявил също така намерението си да организира среща на външните министри на страните, съседни на Ирак, за да бъде коментирано по какъв начин може организационно да се помогне на Багдад за формирането на по-ефективна армия и полиция.

Иранският външен министър напомня още, че официален Техеран винаги е бил против военната операция на САЩ в Ирак, като по думите му едностранните действия на Съединените щати в тази страна са добавили нови проблеми в региона.

От изявлението на Харази става ясно, че Иран има намерение да играе съществена роля за стабилизирането на ситуацията в Ирак.
Той смята, че най-добрият изход от настоящата ситуация е до края на годината да бъдат проведени общи избори, които да доведат до приемане на демократична и представителна конституция, отразяваща интересите на всички слоеве от иракското общество.

В заключение Харази подчертава, че Иран твърдо подкрепя териториалната цялост и единството на Ирак.

Междувременно доктор Дауд ал Таи, шеф на болницата в иракския град Махмудия, съобщи, цитиран от Ройтерс, че неизвестни нападатели са убили неговия заместник.
Д-р Касем ал Убаид е бил застрелян снощи, докато пътувал към дома си.