Иран поиска от Организацията на обединените нации (ООН) да осъди заплахите на Израел срещу Техеран и да поеме под свой контрол ядрената програма на еврейската държава, съобщават иранските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху използва посещение в секретен израелски атомен реактор в края на август, за да предупреди враговете на страната, че разполага със средствата да ги унищожи, което изглеждаше като скрита препратка към неговия предполагаем ядрен арсенал.

САЩ: Иран все още е спонсор на тероризма

САЩ: Иран все още е спонсор на тероризма

Техеран иска да дестабилизира правителствата в Близкия изток

"Страните членки на ООН не трябва да си затваря очите за тези заплахи и трябва да предприемат категорични действия за премахване на всички израелски ядрени оръжия", изтъкнал посланикът на Иран в ООН Голамали Хошру в писма до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност.

Хошру поиска от ООН да принуди Израел да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрени оръжия и да приведе ядрената му програма под надзора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Израел, който не е част от Договора за неразпространение на ядрени оръжия, нито потвърждава, нито отрича, че разполага с атомна бомба, което е продължаваща от десетилетия политика на "неяснота", която според него държи враждебните съседи "в шах", като избягва публичните провокации, които могат да предизвикат регионални надпревари във въоръжаването.

Израел ще продължи да бомбардира ирански позиции в Сирия

Израел ще продължи да бомбардира ирански позиции в Сирия

Премиерът Нетаняху е разговарял по телефона с руския президент Путин….

Израел се опитва да лобира пред световните сили да последват САЩ в излизането от ядреното споразумение с Иран, сключено през 2015 г., което ограничи ядрените възможности на Техеран в замяна на отмяна на санкциите.

Израелците смятат ядреното споразумение за недостатъчно да ограничи техния кръвен враг да се сдобие с атомна бомба, нещо, което Техеран отрича да иска.

От Ислямската революция в Иран през 1979 г. насам Техеран проповядва за унищожението на Израел.

Израел съжалява за сваления руски самолет, но обвини режима на Асад и Иран

Израел съжалява за сваления руски самолет, но обвини режима на Асад и Иран

Израел оспорва позицията на Москва, че израелски изтребители са използвали руския самолет като щит