Не е трудно да се открият знаци, че Иран печели прокси войната със Саудитска Арабия в Ирак. Това се отбелязва в материал на агенция "Ройтерс".

Налице е иракската шиитска милиция, която се закле във вярност на Иран и политиците, задължени на Техеран. Налице са иранските компании, които произвеждат всичко - от жълтите таксита на Багдад до хладилниците и климатиците, които са наводнили уличните пазари.

А също така налице са фурмите. Ирак някога беше най-големият производител на сладкия плод в света. Но унищожени от години на занемаряване и войната с Иран в периода между 1980 и 1988 г., производството на фурми намалява до такава степен, че вносът сега е забранен, за да бъде защитена местната индустрия.

Рияд: Ще се сдобием с ядрена бомба, ако иранският Хитлер го направи

Рияд: Ще се сдобием с ядрена бомба, ако иранският Хитлер го направи

Саудитска Арабия не иска да се сдобие с ядрена бомба

Това не е спряло контрабандистите, особено иранските производители, които крият фурмите си под картонени кутии с други плодове. Саудитска Арабия е също голям производител, но иранците контролират пазара.

Това е удар по националната гордост, което някои иракчани виждат като емблематично за нарастващото влияние на Иран върху тяхната страна.

"Фурмите на Хакикат сега са най-добрите в Ирак", изтъква Мехди Хакикат, собственик на иранската фирма "Хакикат златни фурми".

Преди три години 20 процента от неговите фурми са били продадени в Ирак. Сега тази цифра е нараснала до повече от 90 процента.

"Правителството не прави нищо. Иран контролира иракската политика и икономиката", оплаква се Кусай Хамдан, търговец на пазар край Багдад.

Ливан или САЩ - кой ще детонира войната между Иран и Саудитска Арабия?

Ливан или САЩ - кой ще детонира войната между Иран и Саудитска Арабия?

Най-големият риск днес в Персийския залив е лице в лице да се изправят "актьорите, които действат ирационалнo"

Ирак е едно от многобройните прокси бойни полета, след като шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия се стремят да доминират в Близкия изток.

Двете регионални сили подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен. Те са съперници също така в Ливан, където Иран оказва влияние чрез "Хизбула", политическо и военно движение, което Саудитска Арабия смята за враг.

Тяхното съперничество и регионалните конфликти задълбочиха нестабилността в Близкия изток и подклажда страхове в западните столици, включително Вашингтон, за пряка конфронтация между Рияд и Техеран, която може да въвлече международните им съюзници.

Въпреки че Иран воюва с Ирак от 1980 до 1988 г., той има голяма преднина пред Саудитска Арабия.

Рияд и Багдад започнаха да предприемат стъпки към умиротворяване едва през 2015 г. след 25 години размирни отношения, започвайки с нахлуването на покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин в Кувейт през 1990 г.

Иран увеличава влиянието си в Ирак след ръководената от САЩ инвазия, при която Саддам беше свален от власт през 2003 г., а страните сега са близки съюзници. Техеран циментира отношенията, помагайки на Багдад да победи ДАЕШ ("Ислямска държава"), които са общ враг, и да потисне стремежа за независимост на неговото кюрдско население.

Подобряването на отношенията даде възможност на Иран да изгради връзки в много области, включително в бизнеса.

Иран сега е най-големият търговски партньор на Ирак, с годишен оборот от около 12 млрд. долара, според иракските власти. Годишната търговия между Саудитска Арабия и Ирак възлиза на около 6 млрд. долара.

Същевременно опитите на Рияд за увеличаване на влиянието в Ирак започват да дават резултати. Петрохимическият гигант SABIC планира да открие офис в Ирак, а енергийната саудитска компания TAQA открива офис в Ирак, за да засили присъствието на частния саудитски сектор в Ирак и да увеличи инвестициите си.

Саудитската инвестиционна компания в селското стопанство и животновъдството, която е част от държавния инвестиционен фонд на страната, оглежда възможностите за инвестиции в земеделски земи. Двете страни обсъждат инициатива за електроенергийна връзка и инвестиции в нефтохимически продукти, възобновяеми енергийни източници и производство на електроенергия.

Ала Рияд все още има да извърви дълъг път, за да настигне Техеран в Ирак.