Иран обяви, че писмо от три европейски сили до Съвета за сигурност на ООН, в което Техеран е обвинен, че притежава балистични ядрени ракети, показвало тяхната "жалка некомпетентност" в изпълнение на ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015 г., информира "Ройтерс".

"Последното Е3 писмо до генералния секретар на ООН относно ракетите е отчайваща лъжа за прикриване на жалката им некомпетентност в изпълнението на минимума от собствените им задължения по ядреното споразумение", написа в "Туитър" иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Той призова Великобритания, Франция и Германия да не се подчиняват на "тормоза на САЩ".

Три европейски страни обвиниха Иран пред ООН за ядрени ракети

Три европейски страни обвиниха Иран пред ООН за ядрени ракети

Израел поиска военна западно-арабска коалиция начело със САЩ срещу Иран

Посланиците на Великобритания, Германия и Франция, в писмо, разпространено вчера, призоваха генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да информира Съвета за сигурност в следващия си доклад, че ракетната програма на Иран е "несъвместима" с резолюция на ООН, която подкрепи ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия).

Писмото се появи в момент на засилено напрежение между Иран и Запада, като Техеран отменя поетите си ангажиментите по споразумението стъпка по стъпка в отговор на оттеглянето на Вашингтон от пакта през миналата година и повторното налагане на санкции срещу Ислямската република, които удариха тежко нейната икономика.

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Имат индикации, че може да удари Израел, Саудитска Арабия и американските войски

Съветът за сигурност трябва да се срещне на 20 декември, за да разгледа спазването на резолюцията, подкрепяща ядреното споразумение, а европейското писмо "ще добави към това обсъждане", уточни високопоставен европейски дипломат пред "Ройтерс".

Великобритания, Франция и Германия се опитват да спасят споразумението, съгласно което Иран се ангажира да ограничи спорната си програма за обогатяване на уран в замяна на отмяната на санкциите. Ала Техеран разкритикува трите европейски сили, че не са защитили икономиката на Иран от санкциите на САЩ.

САЩ, които са може би най-големият враг на Иран, и техните арабски съюзници разглеждат програмата за балистични ракети на Техеран като заплаха за сигурността на Близкия изток. Техеран твърди, че действията по разработване на ракети имали само и единствено отбранителен характер.

Иран продължава да продава петрол въпреки санкциите на САЩ

Иран продължава да продава петрол въпреки санкциите на САЩ

"Максималният натиск" на Вашингтон върху Техеран се бил провалил