Иран отрече в петък, че е предоставил балистични ракети на Русия, след като Съединените щати предупредиха, че ще има остър международен отговор на всеки подобен ход, съобщава "Ройтерс".

По-рано тази седмица "Ройтерс" цитира шест източника, според които Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя за Русия. С това се задълбочава военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави.

Администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди Иран в четвъртък за "бърз и сериозен" отговор от международната общност, ако Ислямската република предостави балистични ракети на Русия.

САЩ предупредиха Иран да не праща ракети на Русия

САЩ предупредиха Иран да не праща ракети на Русия

След публикация в "Ройтерс"

"Въпреки липсата на законови ограничения върху продажбата на балистични ракети, Иран е морално задължен да се въздържа от транзакции с оръжия по време на конфликта Русия-Украйна, за да предотврати разпалването на войната", каза мисията на Иран в ООН на платформата X.

"(Това) се корени в придържането на Иран към международното право и Хартата на ООН", се добавя в него.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа от Иран на някои ракети, дронове и други технологии изтекоха през октомври.

Въпреки това Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) запазиха санкциите върху програмата на Иран за балистични ракети на фона на опасенията относно износа на оръжия за неговите подставени лица в Близкия изток и за Русия.

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Иран доставил стотици балистични ракети на Русия

Украйна все още не наблюдавала използването им

Първоначално Иран отрече да доставя дронове на Русия, но месеци по-късно заяви, че е предоставил малък брой, преди да започне войната в Украйна на 24 февруари 2022 г.