••Иран: Дойде времето на силата на народа и съпротивата

Иран предлага на Турция на нейна територия да обогатява уран или да преработва ядрено гориво.
Това пише турският вестник "Йени Сафак", като се позовава на иранския посланик в Анкара Фируз Девлетабади.

Освен това изданието твърди, че Техеран е поканил депутати и журналисти от Турция на посещение в ядрените му обекти.

Ние се доверяваме повече на Турция. Можем да обсъдим тази инициатива като част от пакет инициативи. Както е известно, споровете са около обогатяването на уран и преработката на ядрено гориво, но не е само това.
За нас ще бъде по-добре, ако една от инициативите ни бъде реализирана на турска територия, заявява Девлетабади.

По думите му проблемът има техническа и правова страна, които могат да бъдат обсъдени впоследствие от експертите.
Ние сме за включването на Турция в този процес. Каним турската страна и нейните компании да вземат участие в реализацията на нашите ядрени проекти, отбеляза дипломатът.

Иран е проблем номер едно за САЩ. Нито една друга страна в света не е такъв проблем. Тази страна е основен спонсор на тероризма, независимо къде се проявява той - в Южен Ирак, на палестинските територии или в Ливан.
-- Кондолиза Райс
Според информацията на турската преса вчера иранският посланик е отлетял за консултации в Техеран, съобщава електронното издание NEWSru.

Засега няма официална реакция от турска страна.
По-рано Анкара нееднократно е изразявала безпокойство от реализацията на ядрената програма на Иран и го призова да спазва международните норми за използването на атомна енергия за мирни цели.

Турция също така предупреди, че ще има негативни последици за международната общественост от евентуална военна операция срещу съседната страна.

Припомняме, в момента все още е в сила предложението на Москва иранският уран да се обогатява на руска територия чрез смесено руско-иранско дружество. За момента обаче – след няколко тура преговори, Техеран все още не отговаря категорично на руските си партньори.

Очаква се в началото на следващата седмица Съвета за сигурност на ООН да пристъпи към обсъждането на иранския въпрос.
Членовете на управителния съвет вече получиха доклада на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел-Барадей за изпълнението на задълженията на Иран при спазването на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.