Иран е поканил инспектори на ООН да посетят централата в Арак за тежка вода на 8 декември, което е първа конкретна стъпка според постигнатото между Ислямската република и световните сили споразумение за ядрената програма на Техеран, отбелязва Ройтерс.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия към ООН Юкия Амано обяви, че МААЕ проверява как може споразумението от неделя да бъде „приложено на практика".

МААЕ ще разшири наблюдението на иранските обекти за обогатяване на уран и други съоръжения според временно споразумение, което беше постигнато след четиридневни преговори миналата седмица в Женева.

„Това ще включва отпускането на финансиране и събирането на инспектори", каза Амано пред борда на агенцията, в която влизат 35 страни, според копие от речта му.

Този анализ ще отнеме време. Аз ще се консултирам с борда колкото е възможно по-скоро, след като бъде завършен", добави той.

Посещението следващият месец на централата за производство на тежка вота в Арак е част от отделно споразумение, което е подписано по-рано този месец между базираната във Виена агенция и Иран.

МААЕ не е инспектирала обекта около две години, въпреки непрестанните молби за това, но Иран се съгласи на 11 ноември да гарантира достъп до съоръжението, както и до уранова мина в рамките на три месеца.

Съоръжението в Арак се смята, че може да помогне на Иран да събере достатъчно плутоний за атомна бомба. Ислямската република твърди, че научният реактор е за медицински изотопи.

Иран се съгласи да прекрати строителните дейности по обекта и да спре да произвежда гориво.