Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба в четвъртък каза, че Иран е готов да допринесе с дипломатическа и мирна инициатива за разрешаване на продължаващата криза в Украйна, съобщи ИРНА.

Амирабдолахян за пореден път наблегна на основната позиция на Ислямска република срещу войната.

Той припомни и неотдавнашната среща между президента Ебрахим Раиси и руския му колега Владимир Путин в Туркменистан, както и разговорите му с руския външен министър там.

Амирабдолахян подчерта, че отношенията на Иран и Украйна през последните три десетилетия се основават на приятелство, взаимно уважение, запазване на взаимните интереси и сътрудничество, затова днес Техеран е готов за сътрудничество за откриване на коридор за транспортиране на ядливи семена в Черно море.

Лавров ще посети Иран

Лавров ще посети Иран

Ключова визита

Междувременно иранският висш дипломат покани украинския си колега да посети Техеран при по-ранна удобна възможност.

Дмитро Кулеба също оцени антивоенната позиция на Ислямска република Иран и подчерта, че правителството в Киев е готово да получи всякаква помощ за политическото разрешаване на опустошителната криза в неговата страна.

Украинският външен министър също така обяви готовността на страната си за разширяване на всеобхватните отношения с Иран, особено в областта на земеделието, като изтъкна, че продължаването на преговорите Техеран-Киев, насочени към разширяване на всеобхватните отношения, е доста конструктивно.

Кулеба в телефонния разговор информира иранския си колега за хода на войната в страната му, но и оцени усилията на Техеран, насочени към мирно разрешаване на кризата, и разкритикува усложненията, които Русия създаде в процеса на мирните преговори.