Иран даде знак, че предпочита в Сирия да има 6-месечен преходен период, който да бъде последван от избори, на които да се реши съдбата на президента Башар ал Асад, съобщава "Ройтерс" и отбелязва, че това е очевидна отстъпка от страна на Техеран на конференцията във Виена, събрала външните министри на почти всички важни играчи в международната политика, които обсъждат политическо решение на конфликта в Сирия.

Срещата продължава повече от пет часа и не е известно кога ще приключи. Остават различията за съдбата на президента Башар Асад и за това кои сирийски групировки да бъдат смятани за терористични.

Следващата среща за Сирия може да се състои на 3-4 ноември и на нея може да бъдат поканени делегации на сирийското правителство и опозицията, ако обаче бъде постигнато съгласие по въпроса кой представлява опозицията.

Според източниците на информацията за 6-месечен преходен период, макар иранското предложение да е равнозначно на отказ от искането Асад да остане на власт, засега не е ясно дали предложението наистина ще включва стъпки, които да доведат до отстраняването от власт на сирийския президент.

"Иран не настоява Асад да остане на власт завинаги", заяви иранският заместник-външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, който е и член на делегацията на страната си в преговорите във Виена.

Според високопоставен представител от Близкия изток, запознат с иранската позиция, Иран може след преходния период да лиши Асад от подкрепата си.
"Всичко в тези преговори се върти около компромисите и Иран е готов да направи компромиси, като се съгласи Асад да остане на власт шест месеца", посочил той за Ройтерс.

Срещата във Виена се провежда на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия, която продължава повече от четири години и отне живота на над 250 000 души. Над 11 милиона, или половината от населението на страната, са прогонени от домовете си, а хиляди сирийски бежанци се отправиха към Европа, предизвиквайки криза, която уплаши много от европейските държави.