Иран предупреди САЩ да не се опитват да задържат иранския петролен танкер в открито море след освобождаването му от Гибралтар, съобщава "Ройтерс".

Танкерът, който се превърна в "ябълка на раздора" между Техеран и Запада, е отплавал за Гърция по-рано днес, показват данни на MarineTraffic за корабоплаването, часове след като британската територия отхвърли искането на САЩ за удължаване задържането на кораба.

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Дали танкерът "Стена Имперо" ще последва съдбата му остава под въпрос

Запитани дали САЩ могат да подновят искането си за задържане, след като танкерът отплава от Гибралтар, от иранското външно министерство коментираха: "Такова действие... би застрашило сигурността на корабоплаването в открито море. Отправихме предупреждение чрез официални канали, особено чрез швейцарското посолство."

Швейцария представлява американските интереси в Иран. Техеран няма официални дипломатически отношения с Вашингтон.

Корабът, известен досега като Grace 1 и преименуван на Adrian Darya 1, превозва 2,1 млн. барела петрол, като товарът е на стойност над 125 млн евро.

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер
Обновена

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер

Законодателството на ЕС не позволява, а Гибралтар е част съюза

Британски морски пехотинци задържаха кораба край Гибралтар на 4 юли, заявявайки, че е превозвал петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз.

Това накара Иран да задържи британския танкер Stena Impero в Персийския залив като ответна мярка две седмици по-късно, което предизвика дипломатическа криза между двете страни. Великобритания отговори, като изпрати втори военен кораб в Персийския залив, за да осигури по-голяма защита на търговското корабоплаване.

Иран отрече, че неговият танкер се е бил насочил към Сирия, а задържането на кораба приключи миналата седмица, след като Иран пое писмен ангажимент пред Гибралтар, че танкерът няма да плава за Сирия или където и да е другаде, където са в сила санкции на ЕС.

Иран е готов да прати бойни кораби за ескорт на танкера си в Гибралтар

Иран е готов да прати бойни кораби за ескорт на танкера си в Гибралтар

А ядрено задвижвани кораби в Персийския залив могат да доведат до замърсяване

САЩ твърдят, че танкерът е контролиран чрез мрежа от компании от Иранската революционна гвардия, която Вашингтон определя като терористична организация и е една от целите на неговите санкции.

Гибралтар обяви вчера, че не е в състояние да изпълни искането на САЩ, тъй като е обвързан от законодателството на ЕС. "Режимът на санкции на ЕС срещу Иран е коренно различен от този на САЩ", посочиха властите в Гибралтар. Властите също така отбелязаха, че Революционната гвардия не е определена за терористична организация от ЕС, Великобритания и Гибралтар.

Гибралтар изпревари САЩ - освободи иранския танкер

Гибралтар изпревари САЩ - освободи иранския танкер

Въпреки че броени часове по-рано Вашингтон поиска да го задържи

След като малката територия не се съгласи да изпълни молбата на САЩ, не останаха правни пречки иранския супертанкер да отплава.

Иранският кораб беше задържан, докато плаваше под панамски флаг. Видео кадри и снимки, заснети вчера, показаха, че плава под ирански флаг и с новото си име.

САЩ иска да задържи иранския танкер, преди Гибралтар да го освободи

САЩ иска да задържи иранския танкер, преди Гибралтар да го освободи

Министерство на правосъдието на САЩ подало молба за изземване