Стремежът на САЩ да промени ядреното споразумение с Иран изпраща "много опасно послание", че страните никога не трябва да преговарят с Вашингтон. Това предупреди иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от "Ройтерс". 

Предупреждението на Зариф идва в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви за среща със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, на която да разговарят за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров.

Тръмп обяви: САЩ и Северна Корея установиха добри отношения

Тръмп обяви: САЩ и Северна Корея установиха добри отношения

Това е исторически момент, невиждан досега

Зариф коментира пред журналисти в Ню Йорк, че няма смисъл френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да се опитват да успокоят Тръмп. Очаква се до 12 май американският президент да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, отменени през 2015 г. по силата на ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили. Тръмп оказа натиск върху европейските съюзници на САЩ да работят за коригиране на споразумението. Очаква се тази седмица Меркел и Макрон да се срещнат с Тръмп във Вашингтон.

"САЩ не само не приложиха своята част от споразумението, а искат и още", изтъкна Зариф. Според иранския външен министър посланието, което се изпраща на света, е, че "не трябва да се сключват споразумения със САЩ, защото в края на деня ръководният принцип на САЩ е "моето си е мое, твоето подлежи на преговори".