Семейството на Махса Амини, жена от ирански кюрдски произход, която почина в ареста, получи забрана да пътува до Франция, за да вземе най-голямата награда за човешки права, присъдена посмъртно. Това каза пред АФП техният адвокат Чирин Ардакани.

Амини почина на 22 години на 16 септември 2022 г., докато беше задържана от религиозната полиция на Иран за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на ислямската република за жени.

Семейството и поддръжниците ѝ казват, че е била убита. Иранските власти твърдят, че тя е починала в ареста от неразкрито досега медицинско състояние.

През октомври Европейският съюз присъди най-високото си отличие за права, наградата "Сахаров", на нея и на световното движение, което смъртта ѝ предизвика.

В събота адвокатът на нейното семейство във Франция Чирин Ардакани каза пред АФП, че на родителите и брата на Амини е било "забранено да се качат на борда на полета, който трябваше да ги отведе до Франция за връчването на наградата "Сахаров".

Чирин Ардакани каза, че на семейството е било забранено да напуска Иран, въпреки че има валидна виза, а паспортите им са били конфискувани.

ЕС присъди посмъртно наградата "Сахаров" на Махса Амини

ЕС присъди посмъртно наградата "Сахаров" на Махса Амини

Смъртта на 22-годишната кюрдка предизвика масови протести в Иран

Ардакани уточни, че иранските власти "никога не са били толкова мобилизирани, за да попречат на семействата на жертвите да говорят с международната общност".

Смъртта на Махса Амини предизвика масови протести в Иран.

Той също така генерира глобално движение, известно като "Жена, живот, свобода", призоваващо за прекратяване на налагането на забрадки от Иран на всички жени и край на ръководеното от мюсюлмански духовници правителство в Техеран.

Иран провали церемонии и протести за годишнината от смъртта на Махса Амини

Иран провали церемонии и протести за годишнината от смъртта на Махса Амини

Баща ѝ за кратко е бил под домашен арест, а гробът на жената е блокиран

Иранските сили за сигурност потушиха протестите в страната, убиха стотици и екзекутираха десетки за предполагаемо участие в това, което официални лица нарекоха "бунтове".

След бруталните репресии на иранския режим срещу протестиращите, Европейският парламент многократно осъди тежкото положение с правата на човека в страната.

През октомври миналата година евродепутатите призоваха за санкции срещу иранските лица, отговорни за смъртта на Махса Амини и за репресиите на режима. В началото на тази година те поискаха повече санкции срещу иранския режим и включването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция към списъка на ЕС на терористични организации.

Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Младата жена загина след арест от моралната полиция и това доведе до масови протести

Наградата "Сахаров", която идва с 50 000 евро (53 000 долара), трябваше да бъде връчена на церемония в Европейския парламент на 13 декември.