Според доклад на Международната агенция за атомна енергия, има данни, че се демонтират ядрени обекти в Иран, като се споменават конкретно тези във Фордо и Натанц, но не всички.

Според "Ройтерс" обаче, в доклада има и сведения, че Иран е увеличил запасите си от обеднен уран през последните 3 месеца, въпреки че спораумението с Шесторката изисква обратното.

В него се говори и за центрофугите, които също бяха част от договорките във Виена.

Според дипломати, пожелали анонимност, те са оставени в състояние, при което във всеки момент може да започнат отново работа.

По-рано през месеца стана ясно, че властите в Иран са преустановили демонтирането на центрофугите за обогатяване на уран, въпреки клаузите на сключеното по-рано споразумение с Шесторката. Става въпрос за обектите в Натанц и Фордо, предадоха световните информационни агенции.

Това решение е било взето след като консервативни депутати направили забележка пред президента Хасан Рохани, че процесът на демонтаж протича твърде бързо. Те изпратили писмо до държавния глава, за да протестират срещу случващото се.

Въпреки че Техеран започна изпълнението на договорките, те виждат това като капитулация пред Запада. По-рано те настояваха да бъде отказано споразумението, тъй като то "е обида към нашия народ".

В кратко изявление секретарят на Съвета за национална сигурност потвърждава новината, без да се дават подробности.

Преди седмица иранският президент Хасан Рохани заяви, че западните санкции срещу Техеран заради ядрената програма трябва да бъдат отменени до края на тази година.

Миналият месец иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи одобри ядрената сделка между Иран и световните сили, която беше сключена на 14 юли. Преди това иранският парламент и Съветът на пазителите одобриха законодателна рамка за прилагане на споразумението.