Ирландският министър-председател Саймън Харис е пред дилема дали да рискува с провеждането на четири междинни избори, или да избере направо предсрочни парламентарни избори, съобщава "Ройтерс".

Този проблем възникна, след като бяха освободени депутатски места заради резултатите от изборите за Европейския парламент (ЕП).

Премиерът се сблъска с въпроси дали планира да проведе национални избори по-рано от крайния срок през март 2025 г., след като правителството му изпревари главния съперник "Шин Фейн" в местните и европейски проучвания. Това се случи, въпреки очакванията, че проирландската партия за единство е на ръба да управлява Ирландия за първи път.

Харис каза, че не планира да свика предсрочни избори, но някои политически коментатори казват, че може да го направи според представянето на коалиционните партии в социологическите проучвания тази седмица. Управляващите партии рядко печелят частични избори в Ирландия.

Ако той реши да проведе частични избори, това вероятно ще премахне нуждата предсрочни парламентарни избори, казват те.

Лео Варадкар се оттегля като премиер на Ирландия

Лео Варадкар се оттегля като премиер на Ирландия

Той отстъпва и лидерския пост в управляващата партия Fine Gael

Предшественикът на Харис, Лео Варадкар, не успя да спечели нито един от четирите, предизвикани от европейските избори през 2019 г..

Харис каза в петък, че все още не е обсъдил с коалиционните си партньори как да подходи към междинните избори.

Лявото крило "Шин Фейн" събра 35% от гласовете през октомври, но водещата му преднина в тригодишното проучване на общественото мнение изчезна преди изборите тази седмица, на които спечели 11% и 12% от гласовете, около половината от всяка от основните коалиционни партии .

Приключването на преброяването на изборите за Европейски парламент в петък потвърди, че ще има четири свободни места в 160-местния парламент на Ирландия, едно от които за член на правителството.

Междинните избори трябва да се проведат в рамките на шест месеца, след като четиримата депутати подадат оставка преди началото на законодателния мандат на ЕП в средата на юли.

Ирландия брои бюлетините за ЕП до средата на седмицата

Ирландия брои бюлетините за ЕП до средата на седмицата

Очаква се битката да е оспорвана

"Шин Фейн" беше в подобна позиция преди пет години след разочароващите местни и европейски социологически проучвания и междинните избори се оказаха повратна точка за парламентарните избори през 2020 г.

Саймън Харис през април стана най-младият министър-председател на Ирландия. Той наследи партийния си колега Лео Варадкар, който остана на поста по-малко от година, за да засили усилията на коалиционното правителство да спре първата изборна победа на лявата партия "Шин Фейн".