Соломон Паси Външният министър Соломон Паси се срещна в Брюксел с председателя на Съвета на министрите на външните работи на Европейския съюз Брайън Коуен, като обсъди с него случая с българските медици в Либия.

Министър Паси е информирал ирландския си колега за последното развитие на делото и за предстоящото си посещение в Либия.

От своя страна, министър Коуен е казал, че Европейският съюз ще следи с голямо внимание предстоящата визита и развоя на делото. Той е заявил, че позицията на Евросъюза е ясна и остава непроменена.

ЕС настоява за бързи съдебни процедури след обжалването и за справедлив и прозрачен процес, както и на следващите инстанции да бъдат взети под внимание доказателства, които са били пренебрегнати.

Ирландското председателство подчертава, че задоволителното разрешаване на случая с българския медицински персонал е важно условие за отношенията между Либия и Европейския съюз.

Министър Коуен е казал също, че ЕС ще продължава да предприема дипломатически мерки за бързия и положителен изход на делото, като целта е освобождаването на медицинските сестри.

Работим заедно с България за намирането на хуманитарно решение на този трагичен проблем, заяви от своя страна председателят на Еврокомисията Романо Проди след срещата си с българския външен министър. Проди беше категоричен, че случаят с медиците в Либия засяга не само България, но е и европейски проблем.
Искам българското обществено мнение да знае, че става дума за един много сложен проблем, за чието разрешаване ние работим сериозно, каза още Проди и допълни, че вече е имал три разговора с либийския лидер Муамар Кадафи, пред когото е подчертал сериозността на въпроса.

След срещата си с Романо Проди Соломон Паси отлетя за Либия, по покана на либийския си колега Абдул Рахман Мохамед Шалкам.