Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обсъдил предложение с лидерите на Франция и Германия, което би свързало санкциите на ЕС срещу Русия с пълното изпълнение на сключените в Минск споразумения, обяви представител на съюза, предаде Ройтерс.

Туск работи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд по компромисно предложение за бъдещи санкции на ЕС, с което бившият полски премиер вярва, че ще успее да спечели подкрепата на всички лидери на 28-те страни членки на ЕС на срещата на върха в четвъртък.

Посоката на това предложение е да се изградят много силни връзки между изпълнението на споразуменията от Минск и наложените от ЕС санкции до пълното прилагане на минските споразумения, каза европейският представител.

Лидерите на ЕС трябва да достигнат до единодушие, за да могат да удължат икономическите санкции срещу Русия, които изтичат през юли. Но към момента страните членки са с различни позиции.

Някои от държавите искат още тази седмица да бъдат удължени санкциите, докато други правителства искат да се изчака до следващата среща на върха на ЕС през юни, за да видят дали минските споразумения се прилагат.

Русия побърза да коментира излязлата информация.

Кремъл нарече „нелогични" опитите да се свържат санкциите на ЕС със споразуменията от Минск.