Терористичната групировка „Ислямска държава" е създадена от Вашингтон, обяви влиятелният шиитски духовен лидер Муктада ас Садр, съобщават иракски медии, предаде ИТАР-ТАСС.

Ислямска държава" - това е плод на въображението на Вашингтон и тя не трябва да бъде повече oт една фантазия", каза Садр.

Радикалният имам призова своите поддръжници да се изтеглят в случай, че бъдат изпратени американски войски, а също така да се проведат демонстрации с лозунги против чуждестранна намеса.

По-рано на международна конференция в Париж над 20 държави обещаха да изпратят военна помощ на Ирак в борбата срещу „Ислямска държава".

С инициатива за създаване на нова международна коалиция за борба с групировката встъпи САЩ на срещата на върха на НАТО в Уелс. На 8 септември Държавният департамент обяви, че повече от 40 държави са готови да помогнат срещу ислямистите.

Садр стана известен след нахлуването на американски войски в Ирак през 2003 година. Създадената „Армия Махди" успешно се противопоставя на американските войници.

Той често е обвиняван, че поощрява религиозна вражда между сунити и шиити. Според него борбата срещу „Ислямска държава" не е на религиозна основа.