30 станаха загиналити при експлозия в турския град Суруч, който се намира до сирийската граница, съобщи вътрешното министерство на Турция.

Над 100 души са пострадали.

Първите елементи от разследването сочат, че самоубийственият атентат е терористичен акт, извършен от терористичната групировка "Ислямска държава", обяви турският премиер Ахмет Давутоглу и допълни, че мерките за сигурност по границата със Сирия ще бъдат засилени.

"Турция е взела и ще продължи да взима необходимите мерки срещу "Ислямска държава", увери турският премиер.

Давутоглу добави, че извършителят на самоубийственото нападение още не е идентифициран.

"Терористична атака беше извършена в град Суруч, окръг Шанлъурфа, около 12 часа местно време. Призоваваме всеки да покаже здрав разум пред лицето на тази терористична атака, насочена към териториалната цялост и единство на страната. Обезпокоени сме, че броят на загиналите може да нарасне. Извършителите скоро ще бъдат открити и изправени пред съда", се казва в съобщение на вътрешното ведомство.

Все още никой не е поел отговорност за атаката в Суруч, който се намира на 10 километра от сирийския град Кобани.

Спекулира се, че атентатор самоубиец от "Ислямска държава" е извършил нападението. „Хюриет" пише, че 18-годишно момиче от терористичната организация се е взривило.

Двама високопоставени турски представители обявиха, че доказателствата на първо време показват, че терорист от "Ислямска държава" се е взривил.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата като „терористичен акт".

„Потънахме в траур заради терористичния акт. От името на народа си осъждам и проклинам извършителите на това насилие", заяви Ердоган. Новината за атентата завари държавния глава на официална визита в северната част на остров Кипър.

Вицепремиерът на Турция Ялчън Акдоган е първият високопоставен представител на правителството, който публично коментира атаката.

Тези терористични атаки, насочени към единството, териториалната цялост, спокойствието и мира в Турция, няма да постигнат целта си по никакъв начин, отбеляза той в „Туитър" и обеща, че „държавата, правителството и нацията" ще се справят с атаките.

По думите му никаква терористична атака не може да събори Турция.

Лидерите на опозиционни партии осъдиха атаката.

По-рано източник разкри пред Ройтерс, че инцидентът е станал към 11,45 часа в двора на културния център Амара, в който се е състояла конференция. Представител на турското правителство е потвърдил пред „Франс прес", че взривът е станал в градината на културен център.

Експлозията е станала по време на мероприятие на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж, която се събрала в културния център преди да се отправи към Кобани, разкриват различни източници. Младежите са възнамерявали да помогнат за възстановяването на град Кобани.

Около 300 души са присъствали на събитието.

Свидетелят Кадир Ергюн заяви пред CNNTürk, че е бил на 100 метра от експлозията.

„Трудно е да се опиши с думи. Необходими са спешно кръводарители. Призовава се населението на Суруч да дари кръв", поясни Ергюн.

„Ако е „Ислямска държава", тя няма да остане в Суруч. Много скоро ние можем да свършим като Сирия", заяви Мушин Кизилкая, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Голямо клане. Много голяма е вероятността да е атентатор самоубиец, изтъкна представител на Демократичната партия на народа (HDP).