Испанските прокурори, които водят дело срещу каталунски сепаратистки лидери, се противопоставиха на заповедта за прилагане на закона за амнистия на сепаратистките каталунски лидери и към обвиняеми, обвинени в присвояване на държавни средства, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че законът, който правителството на малцинството на испанския премиер Педро Санчес прокара в замяна на подкрепа в парламента от сепаратистите, трябва да изчисти криминалните досиета на почти 500 служители и активисти, участващи в настояването за независимост на Каталуния от 2011 г. насам.

Той влезе в сила във вторник и сега съдилищата разполагат с до два месеца, за да го приложат.

Правителството на Испания зависи от подкрепата на Junts и няколко регионални групи и бъдещето на тази подкрепа не е сигурно. Депутатът от Junts Едуард Пуйол заяви в четвъртък, че неговата група няма да подкрепи нито един правителствен законопроект, освен ако не укрепва и зачита Каталуния.

Прокуратурата заяви, че има 82 наказателни производства, включващи 486 души, които могат да бъдат засегнати от закона за амнистията. Бившият шеф на каталунското правителство Карлес Пучдемон е най-известен от тях.

Испанският парламент прие Закона за амнистията на каталунските сепаратисти

Испанският парламент прие Закона за амнистията на каталунските сепаратисти

"За" гласуваха 177 депутати, а 172 бяха против

Лидерът на прокаталунската партия за независимост Junts и четирима други политици все още имат висящи дела за ролята си в неуспешния опит за отделяне на региона през 2017 г., включително предполагаемо присвояване на публични средства за провеждане на незаконен референдум.

Прокурорите от Върховния съд, които се занимават със случая Пучдемон, казват, че присвояването попада извън обхвата на закона, въпреки че главният прокурор на нацията Алваро Гарсия Ортис им нареди да го включат в петък.

Несъгласието включва различни тълкувания дали обвиняемите са търсили лично обогатяване, когато се твърди, че са извършили присвояването. Несъгласните прокурори от Върховния съд смятат, че това е така, което би изключило Пучдемон и останалите от обхвата на закона за амнистията.

Гарсия Ортис е свикал 38-те високопоставени прокурори на Испания на среща следващия вторник, за да обсъдят проблема. Той каза, че ще изслуша аргументите им и ще реши дали да запази позицията си или да я промени.

Прокурорите ще трябва да се подчинят или да си направят отвод и да предадат случая на други.

Пучдемон живее в самоналожено изгнание във Франция. Той завърши втори на изборите в Каталуния миналия месец и планираше да се върне в Испания в деня, в който регионалния парламент гласува нов лидер, но датата все още не е определена.

Законът за амнистията на каталунските лидери премина важно препятствие

Законът за амнистията на каталунските лидери премина важно препятствие

Той бе одобрен от долната камара на испанския парламент с минимално мнозинство