Испанското правителство обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на фалшиви новини, които предизвикаха критики от страна на консервативната опозиция, която нарече инициативата опит за цензура на критичните медии, предава Ройтерс.

"Без свободни и качествени медии няма демокрация," заяви социалистическият премиер Педро Санчес в обръщение към долната камара на парламента. "Без надеждни и разнообразни източници на информация, гражданите са слепи."

Новите правила, които Санчес предложи, са насочени към всички медии и имат за цел да приведат Испания в съответствие с Европейския закон за медийната свобода, приет през март. Този закон е създаден, за да регулира медиите, но и да защити журналистите от държавно шпиониране или принуждаване да разкриват своите източници.

Консервативната Народна партия постави под въпрос времето на предложението, което идва два дни преди съпругата на Санчес, Бегона Гомес, да се яви в съда като част от разследване за корупция, което Санчес отхвърли като фалшива новина, разпространена от десни медии с подкрепата на опозиционните партии.

Законопроектът е "закон за цензура", заяви Народната партия, най-голямата партия в долната камара, в публикация на платформата X. Според партията, Санчес "сега се стреми да контролира критичните медии. Нека да защитим свободата на словото," се казва в публикацията.

Санчес също предложи медиите да бъдат задължени да разкриват всички акционери с влияние върху редакционната политика, сумите, които получават от държавно финансиране за реклама и от трети страни, както и прозрачни данни за аудиторията. Освен това, той обяви субсидия от 100 милиона евро, за да помогне на традиционните медии да преминат към дигитализация.

"Народната партия" печели евроизборите в Испания

"Народната партия" печели евроизборите в Испания

При почти 100% преброени гласове