Долната камара на парламента на Испания в сряда отхвърли с голяма разлика предложението за вот на недоверие към лявото правителство, внесено от крайнодясната партия "Вокс", както се очакваше, предава Ройтерс.

Само един депутат от дясноцентристката "Гражданите" се присъедини към 52-мата представители на "Вокс" в подкрепа на предложението, докато 201 депутати гласуваха против в 350-местната камара, а 91 - главно от консервативната Народна партия (НП), се въздържаха.

От "Вокс" знаеха, че предложението им ще се провали, но лидерът на тази партия Сантяго Абаскал не се отказа от гласуването, създавайки дълбок разрив в партията, третата по големина в парламента след Социалистическата работническа партия на премиера Педро Санчес и ПП.

Анализаторите казват, че този ход потенциално може да навреди на популярността на "Вокс" в година на избори. Няколко скорошни проучвания прогнозираха, че "Вокс" ще получи по-малко места, отколкото на изборите през 2019 г.

"Вокс" базира искането си за вот на недоверие на твърдения, че правителството е застанало на страната на каталунските и баските сепаратисти, които подкрепят политиката му в парламента в замяна на отстъпки, "грешна и конфискационна" икономическа и фискална политика и други обвинения. То поиска незабавно отстраняване на администрацията и предсрочни избори.

Двудневният дебат преди гласуването позволи на Санчес да обяви своите позиции публично, за да обори опозицията и да подчертае постиженията на своето коалиционно правителство, тъй като кампанията за регионалните избори през май и общите избори през декември набират скорост.

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

За Санчес това е стъпка в полза на феминизма и испанското общество като цяло