Швеция ще се присъедини към НАТО след официалното одобрение от Унгария на кандидатурата на Швеция за присъединяване на 26 февруари.

Унгария беше последният член на НАТО, който трябваше да одобри кандидатурата на Швеция, но присъединяването на Швеция към алианса беше основна пречка за унгарския парламент и унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Швеция вече ще стане 32-ият член на НАТО след приключване на официалните процедури за присъединяване.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Унгария най-накрая ратифицира членството на Швеция в НАТО

Унгария най-накрая ратифицира членството на Швеция в НАТО

"За" гласуваха 188 депутати

Руският президент Владимир Путин подписа два указа на 26 февруари, които официално възстановяват Московския и Ленинградския военен окръг, кодифицирайки основните усилия за преструктуриране и реформа на руската армия. Путин подписа един указ, който лишава руския Северен флот (СФ) от статута му на "междуведомствена стратегическа териториална организация" (обединен щаб на западен военен език) и прехвърля земята на Северозападния федерален окръг, който преди беше под командването на СФ, на новосформираната Ленинградски военен окръг (ЛМО). Путин подписа втори указ, който официално възстановява ЛМО и Московския военен окръг (МВО). ЛМО поема по-голямата част от територията, която преди е била под СФ, а МВО поема по-голямата част от територията, която преди е била под Западния военен окръг (ОМУ). Вторият указ също така включва окупираната Украйна в Южния военен окръг (ЮВО), по-специално включвайки всички Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области (както и Крим, който е част от ЮВО от 2014 г.), а не само частите в момента под руска окупация. Включването както на окупираните, така и на неокупираните части от украинска територия допълнително предполага, че Русия поддържа максималистични цели в Украйна и се стреми да абсорбира напълно всичките пет украински територии в Руската федерация.

Официалното прехвърляне на региони, които преди това бяха под отговорността на Северния флот, вероятно е част от по-широки руски усилия за възстановяване на командванията на военните окръзи като основен щаб на руските сухопътни сили, като същевременно пренасочва военноморски активи към руския флот, както ISW съобщи по-рано.

Путин включи окупираните украински области в Южния военен окръг

Путин включи окупираните украински области в Южния военен окръг

Ленинград и Москва стават отделни военни окръзи

Руските държавни медии съобщиха през ноември 2023 г., че военноморските средства на всичките пет руски флота - Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот и Каспийската флотилия - може да се върнат на пряко подчинение на руския флот, докато сухопътният, авиационният и Средствата за ПВО на флотовете ще бъдат разпределени към командванията на военните окръзи. Тази информация все още не е потвърдена, но изглежда, че руската армия се опитва да консолидира отново сухопътните сили и активите във военните окръзи, като същевременно консолидира военноморските сили и активите под руската военноморска верига на командване.

Възстановяването подкрепя паралелните цели за консолидиране на контрола върху руските операции в Украйна в краткосрочен до средносрочен план и подготовка за потенциална бъдеща конвенционална война срещу НАТО в дългосрочен план.

Указът от 26 февруари официално разпуска ОМУ, което руското Министерство на отбраната (МО) формира през 2010 г. чрез сливане на МВО и ЛМО.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 25 февруари, че Русия подготвя нова офанзива, която ще започне в края на май или лятото на 2024 г., в съответствие с оценката на ISW, че руските сили са си възвърнали инициативата  и ще могат да провеждат настъпателни операции, когато и където те избират.

Зеленски също така заяви, че украинските военни имат ясен план за противодействие на руските сили. ISW продължава да оценява, че руските сили са си възвърнали инициативата след контранастъплението на Украйна през лятото на 2023 г. и че Русия вероятно ще може да определи времето, местоположението и мащаба на бъдещите настъпателни операции. Руските сили ще имат способността да маневрират съсредоточените резерви и да определят как и къде да разпределят ресурсите, докато принуждават Украйна да реагира отбранително, докато Русия поддържа стратегическата инициатива. Украинските сили биха могли да откажат на Русия тези възможности, ако украинските сили имат достатъчно средства да оспорят руската инициатива и да продължат свои собствени настъпателни операции през 2024 г.

Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов продължава неотдавнашна кампания за взаимодействие с руския военен персонал след превземането от руснаците на Авдеевка, Донецка област и според съобщенията е посетил команден пункт на 58-ма общовойска армия в Украйна. Руското министерство на отбраната (МО) публикува кадри на 26 февруари, на които се твърди, че Герасимов посещава команден пункт на 58-ма ГВА в Украйна, изслушва доклади за оперативната обстановка и връчва медали на руски военнослужещи.

Герасимов награди войниците, превзели Авдеевка

Герасимов награди войниците, превзели Авдеевка

Началникът на генщаба на руската армия посети фронта и обсъди стъпките след падането на града

В момента 58-ма ГВА води настъпателни операции в западната част на Запорожка област, така че видеото на МО предполага, че Герасимов е посетил команден пункт някъде в посока Запорожка област. Руското МО публикува кадри, показващи как Герасимов награждава руски войници след превземането на Авдеевка на 21 февруари. Това е първата публична поява на Герасимов, изпълняващ командните си задължения от 29 декември.

Над 20 държавни глави, включително 15 лидери на Европейския съюз (ЕС), се срещнаха в Париж на 26 февруари, за да обсъдят увеличаването на доставките на боеприпаси за Украйна. Френският президент Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за доставка на Украйна с ракети и боеприпаси с по-голям обсег. Макрон също така заяви, че Франция "ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война" и че европейските държави трябва да се подготвят за възможни руски ескалации през следващите години. Естонският премиер Кая Калас заяви, че Естония предоставя дългосрочна военна помощ на Украйна на стойност 0,25 процента от БВП на Естония до 2028 г. и призова другите поддръжници на Украйна да поемат подобни ангажименти.

Германия обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на 26 февруари. Новият пакет от военна помощ включва 14 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, 10 разузнавателни дрона Vector, четири машини за разминиране WISENT-1 и друго оборудване. Германското издание Der Spiegel съобщи на 26 февруари, че ръководителят на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, генерал-майор Кристиан Фройдинг, е заявил, че Германия търси "по целия свят" артилерийски боеприпаси, които да предостави на Украйна.

Анонимни източници казаха на Der Spiegel, че Германия е ангажирана в "дискретни преговори" за получаване на индийски артилерийски снаряди чрез посредници и че "подобни преговори" може да са възможни с арабските страни.

Отцепниците в Приднестровието обявиха бойна готовност

Отцепниците в Приднестровието обявиха бойна готовност

Напрежение в Молдова

Съобщава се, че приднестровски източници са заявили пред руския независим вестник Verstka, че Приднестровието, проруски отцепнически регион на Молдова, не планира да поиска да се присъедини към Русия по време на Конгреса на депутатите в Тираспол на 28 февруари. Двама неназовани източника, близки до приднестровските власти, казаха на Verstka, че Конгресът на депутатите няма да обсъжда интеграцията с Русия и вместо това ще се фокусира върху обсъждането на икономическия натиск от страна на Молдова, без да предприема никакви "внезапни стъпки".

Източник, участващ в подготовката на руските президентски избори в Приднестровието, твърди, че Приднестровието не е получавало никакви задачи от Кремъл, освен подготовката за президентските избори. Началникът на външнополитическия отдел на Приднестровието Виталий Игнатиев е охладил много спекулации относно евентуалното искане на Приднестровието да се присъедини към Русия, след като заяви в местно телевизионно предаване, че целта на конгреса е да се обърне внимание на последния икономически натиск на Молдова върху Приднестровието. На 22 февруари молдовското Бюро за реинтеграция заяви, че няма причина да се смята, че ситуацията в Приднестровието може да се влоши в отговор на публичния дискурс относно Конгреса на депутатите в Тираспол.

Украински официални лица по подобен начин заявиха, че възможността за руска наземна атака срещу Украйна от Приднестровието е малка.

ISW издаде предупредителна прогноза на 22 февруари и оцени, че властите в Приднестровието може да поискат референдум за анексиране към Русия в подкрепа на руските хибридни операции, целящи политически и социално дестабилизиране на Молдова.