На 23 юни клонът на "Ислямска държава" (ИД) в Северен Кавказ "Вилаят Кавказ" вероятно е извършил комплексна и координирана атака срещу църкви, синагоги и структури на правоохранителните органи в Република Дагестан.

В същото време Украйна нанесе масиран удар по руски военни обекти в окупирания Крим.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Министерството на вътрешните работи на Дагестан съобщи, че неизвестни лица са открили огън по руска православна църква и синагога в Дербент около 18:00 ч. местно време, а след това съобщи, че в рамките на същия час друга група неизвестни лица са открили огън по пост на пътната полиция в Махачкала (на 120 км северно от Дербент).

Съобщава се и за пожар в синагога в Махачкала, въпреки че руските официални източници не потвърждават второ нападение срещу синагога.

След началото на нападенията Дагестан обяви режим за борба с тероризма, а руските правоприлагащи органи убиха петима от нападателите и раниха шестима.

Кадри от социалните медии показват как руските правоприлагащи органи задържат двама заподозрени на обществен плаж в Махачкала, след като те привидно са избягали от мястото на стрелбата.

Руските медии съобщават, че при нападенията са загинали седем служители на правоприлагащите органи, свещеник и църковен пазач, а още 25 души са били ранени.

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан
Обновена

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан

Нападателите са убити, а синагогата дори е била запалена

Каналът Baza в Telegram твърди, че двама от нападателите от Махачкала, идентифицирани като Осман и Адил Омарови, които руските правоохранителни органи са убили, са синове на началника на Сергокалинския район Магомед Омаров.

"Интерфакс" потвърди, че Магомед Омаров е бил арестуван и разпитан след нападението.

На 23 юни руският клон на Ислямска държава - Кавказ "Ал-Азаим Медиа" публикува изявление след нападението, в което похвали "братята си от Кавказ" за това, че са показали на какво са способни.

По-специално, "Ал-Азаим" не претендира за заслуга за самото нападение, а споменаването на Кавказ навежда на мисълта, че за нападението е отговорен "Вилаят Кавказ".

Регионалната антитерористична структура на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) изрично предупреждава, че "Вилаят Кавказ" е станал по-активен след нападението на 22 март срещу сградата на "Крокус Сити Хол" от април 2024 г.

Освен това ислямистката клетка е засилила призивите за набиране на нови членове в Северен Кавказ.

Политиката на Москва към местното население само помага дейността на екстремистите.

Израел коментира нападенията в Дагестан

Израел коментира нападенията в Дагестан

Няма жертви сред местните евреи

Руското министерство на отбраната (МО) обвини украинските сили, че на 23 юни са извършили удар с малък обсег на действие с ATACMS срещу окупирания Севастопол.

Руските военни блогъри широко критикуваха руското МО и руските окупационни власти в Крим за това, че не са успели да предотвратят удара и да защитят в достатъчна степен руското цивилно население.

NYT: Украйна иска да бие по руски авиобази със западно оръжие

NYT: Украйна иска да бие по руски авиобази със западно оръжие

Нов подход във войната

Руските окупационни власти обвиниха Украйна, че е използвала западни клъстърни муниции при удара срещу Севастопол.

Украински представители репликираха, че все още няма разрешение от западните съюзници за използването на такива муниции срещу Крим.

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

В кавказката република е въведено военно положение

Кадрите и снимките показват, че руските сили разполагат военно оборудване в цивилни райони в Крим от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Руските власти безотговорно насърчават руския туризъм в окупирания Крим по време на война, докато руските военни продължават да използват окупирания полуостров като зона за тилово настаняване.

Руските военни вероятно целенасочено разполагат легитимни военни цели в близост до граждански райони в Крим в опит да възпрат украинските удари. Регистрирано е, че руските сили използват Запорожската атомна електроцентрала и училища в окупираната континентална Украйна, за да прикриват руско военно оборудване.

Нови експлозии са били чути в няколко града на Крим

Нови експлозии са били чути в няколко града на Крим

Атака на Украйна

Русия вероятно нарушава собствените си разпоредби за прилагане на международното хуманитарно право, които гласят, че "военното командване трябва да избягва разполагането на военни цели в гъсто населени райони или в близост до тях".

Украинските сили нанесоха удар по команден пункт на руски мотострелкови полк в Нехотеевка, Белгородска област.

Неотдавнашни кадри от дрон, на които се вижда как руски войник екзекутира ранен свой колега, илюстрират бруталната култура, която е широко разпространена в руските въоръжени сили.

Южна Корея възприе твърд подход спрямо Русия след засиленото напоследък руско-севернокорейско сътрудничество, което предполага, че усилията на Русия да заплаши Сеул, за да спре помощта за Украйна, са се провалили.

АП: HIMARS разби 90 000 руснаци, готови да нападнат Харков

АП: HIMARS разби 90 000 руснаци, готови да нападнат Харков

Украйна вече удря военните резерви на Москва на руска територия

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) задържа двама бивши високопоставени служители на медийния холдинг "Патриот", свързан с групата "Вагнер", в навечерието на едногодишната годишнина от бунта на "Вагнер".

Наскоро руските сили превзеха Шуми и напреднаха в близост до град Донецк и Роботине.

На 22 юни руският президент Владимир Путин подписа закон за официално прехвърляне на Казашкия кадетски корпус и Руския морски кадетски корпус под юрисдикцията на руското министерство на отбраната.