Кремъл би могъл временно да отложи обявяването на анексирането на окупираната от Русия украинска територия, за да подготви по-добре руското информационно пространство и административна организация, въпреки че 30 септември остава най-вероятната дата за някакво обявяване на анексирането.

Това прогнозира Институтът за изследване на войната (ISW).

В ежедневната сводка се цитира базираното в Латвия рускоезично опозиционно издание "Медуза", което се позовава на източници от Москва, които заявяват, че Кремъл е "решил да не бърза" и че оценката им е, че "PR ефектът от анексирането ще бъде почти нулев" поради широкото недоволство от частичната мобилизация в Русия. "Медуза" съобщи, че Кремъл е провел закрито проучване на общественото мнение, което е показало широко недоволство в Русия, и може би се опитва да го коригира, преди да обяви анексирането.

Ръководителите на окупационните администрации на всяка област, които вчера "поискаха да бъдат анексирани", вероятно ще се срещнат лично с Путин през следващите дни, за да представят исканията си. Путин би могъл да обяви тези преговори за присъединяване като перформативни, а не за окончателно анексиране в речта си на 30 септември.

Руските власти продължават да изпращат новомобилизирани и недостатъчно обучени новобранци за пряко подсилване на силно деградиралите остатъци от различни части, включително военни формирования, които преди това са били считани за главните конвенционални бойни сили на Русия.

Украинските сили почти са обкръжили Лиман

Украинските сили почти са обкръжили Лиман

Едно падане на Лиман отново би било изненада за руснаците

На 28 септември украинските сили вероятно продължиха да постигат значителни успехи в района на Лиман, настъпвайки от север по дъгата Зелена Долина-Колодиази и от югоизток около Ямпил.

Украинските военни представители до голяма степен запазиха оперативно мълчание по отношение на конкретните украински действия в Херсонска област на 28 септември, но заявиха, че украинските войски продължават позиционните сражения на неуточнени места, за да укрепят и подсилят позициите си по южната ос.

Руските сили продължиха неуспешните наземни атаки в Донецка област.

Окупационните власти на Херсонска и Луганска области поискаха от Путин да ги анексира

Окупационните власти на Херсонска и Луганска области поискаха от Путин да ги анексира

Западът определя гласуването като "принудително"

Служителите на руската армия, отговарящи за набирането на военнослужещи, открито противоречат на публично обявените от Кремъл насоки за мобилизация с цел изпълнение на квотните изисквания, въпреки че кремълската пропаганда се опитва да промени общественото мнение за частичната мобилизация.

Руските власти започват да ограничават движението на руски граждани в граничните райони на Русия, за да се справят със стотиците хиляди руски мъже, които се опитват да избягат от страната.