Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка област и близо до Бахмут на 30 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължиха настъпателните операции в посока Мелитопол (западната част на Запорожка област) и близо до Бахмут.

Руски блогъри твърдят, че украинските сили са извършили неуспешни наземни атаки близо до Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут), Роботине (10 км южно от Оригов), Новопрокоповка (13 км южно от Оригов) и Вербове (18 км югоизточно от Оригов ).

Съобщава се, че по-маргинален руски блогър, свързан с руските въздушнодесантни сили, косвено се отрече от твърденията от 24 септември, че украинските сили окупират половината от Вербове (18 км югоизточно от Оригов). Той заяви на 29 септември, че елементи от 7-ма гвардейска дивизия все още държат Вербове въпреки загубите.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Изглежда, че Кремъл все още не е изяснил какви украински територии е анексирала Русия, което води до продължаващо объркване сред руското правителство и окупационни служители година след незаконното анексиране на окупираните територии. Руският президент Владимир Путин изнесе реч в чест на така наречения "Ден на обединението на Донецката народна република, Луганската народна република, Запорожката и Херсонската области с Русия" на 30 септември, в която повтори шаблонната реторика за международната легитимност на незаконните референдуми за анексиране на Русия, предполагаемата роля на Запада в започването на войната в Украйна и единството между Русия и окупирана Украйна.

Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев публикува карта в канала си в Telegram в чест на празника, на която целият Крим и Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области са показани като руска територия.

Окупационната администрация на Херсонска област обаче публикува различна карта, която показва руска територия, простираща се приблизително до настоящите фронтови линии в четирите най-скоро анексирани територии.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев двусмислено заяви, че войната в Украйна ще продължи, докато "изконните руски територии не бъдат освободени".

Неясното изявление на Медведев и различните карти на окупационните служители показват, че Кремъл все още не е изяснил какви територии твърди, че е анексирал или възнамерява да анексира.

Руските сили проведоха поредица от удари с дронове, насочени главно към област Виница в нощта на 29 срещу 30 септември. Украински военни източници съобщиха на 30 септември, че украинските сили са свалили 30 от 40 дрона Shahed-131/136, които руските сили са изстреляли от окупирания Крим.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските сили са ударили инфраструктурен обект във Виницка област.

Руски блогъри твърдят, че руски дронове са ударили украински военен арсенал близо до Калиновка (22 км северно от Виница) във Виницка област. Руски източници също твърдят, че руски дронове са ударили украинска пристанищна инфраструктура в Одеска и Николаевска области в нощта на 29 срещу 30 септември.

Румънското министерство на отбраната (МО) заяви, че неговите радарни системи показват възможно неразрешено навлизане в румънското въздушно пространство по време на руския удар серия в нощта на 29 срещу 30 септември. Румънските власти все още не са идентифицирали предметите, които може да са паднали на румънска територия.

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна

Руски блогъри заявиха на 30 септември, че руското военно командване е отстранило командира на руската 205-а мотострелкова бригада след неотдавнашно недоволство относно командването на бригадата. Същата група руски блогъри широко разшири съобщенията за части от 205-та отделна мотострелкова бригада (49-та общовойскова армия, Южен военен окръг), които понасят значителни загуби поради неадекватна артилерийска поддръжка и лошо ръководство в Херсонското направление в края на август.

Един от руските блогъри заяви на 30 септември, че отстраняването на този командир е "рядък случай", в който истината и справедливостта възтържествуват. Отстраняването на командира предполага, че руското ултранационалистическо възмущение все още може да окаже натиск върху руското военно командване въпреки очевидния спад на подобни реакции в по-широкото руско информационно пространство след бунта на групата Вагнер от 24 юни.

Съобщава се, че организация с предполагаеми връзки с първия заместник-началник на кабинета на руския президент Сергей Кириенко категоризира данните на руски интернет потребители в опит да разпространи персонализирана информация до специфични местни групи като част от по-мащабен опит за контрол на руското информационно пространство. Независимият белоруски издател Vot Tak съобщи на 29 септември, че руската организация с нестопанска цел Dialog събира данни за руски интернет потребители и информация от руски правителствени агенции, за да категоризира потребителите на руските медии и след това да предостави персонализирани разкази на конкретни категории потребители.

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

Украйна напредва по няколко направления срещу руските окупатори

Руските власти ще мобилизират граждани в окупирана Украйна, които имат руски паспорти. Съветникът на украинската Херсонска областна администрация Сергей Глан заяви на 30 септември, че руските власти са започнали да изискват от жителите на окупираните територии с руски паспорти да отидат във военните служби за регистрация и набор за руския наборен цикъл, който ще започне на 1 октомври.

Хлан заяви, че руските власти заплашват цивилни с руски паспорти, годни за военна служба, с глоби и задържане за неявяване. ISW по-рано съобщи, че руските власти и окупационните администрации продължават да провеждат принудителна паспортизация и мобилизация в окупирана Украйна.

Съобщава се, че руската армия продължава да вербува кубински граждани да се бият в Украйна, вероятно като част от сравнително елитни въздушнодесантни формирования. Руската опозиционна медия Mobilization News заяви на 29 септември, че Владимир Шкунов, изследовател в Института по история на Руската академия на науките и член на Експертния съвет на руското правителство, е вербувал осем кубински граждани да се бият във войната в Украйна.

Mobilization News заяви, че около 140 кубински граждани са пристигнали в Русия през лятото на 2023 г. и са се присъединили към 106-та дивизия VDV със седалище в град Тула, което допълнително показва, че 106-та дивизия VDV вероятно е деградирала от боевете в Украйна. Ройтерс съобщи на 30 септември, че според кубински новобранци има 119 кубинци, които се обучават в руска военна база извън град Тула и че някои кубински новобранци вече са в Украйна.

ISW по-рано съобщи на 8 септември, че според съобщенията кубински служители са арестували 17 лица по обвинения, свързани с група за трафик на хора, която е примамвала кубински мъже да служат в руската армия.

Кубинското министерство на външните работи заяви на 5 септември, че "Куба не играе никаква роля във войната в Украйна" и че ще "действа енергично" срещу всеки, който участва в каквато и да е форма на трафик на хора за набиране на наемници от Куба.

В Русия: Куба не е против нейните граждани да се бият на страната на Русия

В Русия: Куба не е против нейните граждани да се бият на страната на Русия

Кубинският посланик в Москва просто иска всичко да е законно

Съобщава се, че руските компании са готови да нарушат руските закони относно военната регистрация, за да задържат ИТ служители. Руското издание "Комерсант" съобщи на 29 септември, че някои руски компании предпочитат да плащат глоби за нерегистриране на служителите си, отколкото да рискуват служителите, особено IT специалистите, да напуснат заради изискването за военна регистрация.