Бившият руски офицер и яростен националист Игор Гиркин обвини финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, че планира преврат срещу сегашното руско ръководство.

Гиркин открито обвини Пригожин, че планира да извърши преврат на фона на предстоящата украинска контраофанзива и че непрекъснато нарушава руските закони за цензура срещу дискредитирането на руската армия и военното командване.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Гиркин предупреди за "бунт", ако на Пригожин бъде "позволено" да оглави Групата "Вагнер". Гиркин отбелязва, че в навечерието на украинската контраофанзива Пригожин е наредил на силите на "Вагнер" да се изтеглят в базите на частната армия дълбоко в пределите на Русия. Той също така твърди, че служителите на "Вагнер" никога не са полагали клетва, с която да обещават да не участват в бойни действия срещу Русия или нейните военни.

На 27 май Пригожин заявява, че "Вагнер" ще реши по-късно дали ще се сражава в Украйна или в друга държава, което показва, че Пригожин запазва способността да командва собствена армия извън официалната структура на руското военно командване.

Гиркин също така наскоро разкритикува руското военно командване за това, че не е взело отношение към открития и вулгарен конфликт на Пригожин с руското Министерство на отбраната (МО), като дори предупреди, че Пригожин ще "погълне" руските военни служители, които "залагат" в негова полза, тъй като се стреми да увеличи политическата си власт.

Член на клуба на гневните патриоти на Гиркин твърди, че конфликтът между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Пригожин прераства в конфликт между руските военни и силите на Вагнер, но Путин не му обръща внимание.

Критиките на Гиркин и неговите съмишленици до голяма степен съответстват на това, че Пригожин продължава да дава приоритет на личните си цели пред тези на руското министерство на отбраната и по-широката оперативна ситуация край Бахмут.

Решението на Пригожин да изтегли силите си от Бахмут и очевидно от активни бойни действия в навечерието на украинската контраофанзива е стратегически съмнително.

Изглежда, че наемниците от групата "Вагнер" се изтеглят от град Бахмут, за да се възстановят и прегрупират в тила, тъй като руските настъпателни операции в града и околностите му намаляват.

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Москва прегрупира силите си в обсадения град

Украински военни съобщиха, че руските настъпателни операции са намалели драстично до два сблъсъка по посока на Бахмут, а украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр обясни това намаление с руското освобождаване на място и прегрупиране на силите в района.

На 27 май украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са провели неуспешни настъпателни операции западно от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) и в посока Предтечене (15 км югозападно от Бахмут).

Маляр заяви, че украинските сили държат доминиращи издигнати позиции северно и южно от Бахмут и че украинските сили са спрели бойните операции на 26 и 27 май, за да изпълнят други неуточнени задачи.

Маляр заяви също, че украинските сили продължават да контролират позиции в югозападните покрайнини на град Бахмут.

Известен руски военен блогър твърди, че украинските сили не провеждат активни операции, насочени към възвръщане на позиции в самия град Бахмут, въпреки възможното продължаване на локални украински контраатаки северозападно и югозападно от града.

Британското разузнаване: Силите на Вагнер се изтеглят от Бахмут

Британското разузнаване: Силите на Вагнер се изтеглят от Бахмут

Те ще бъдат използвани за по-нататъшни настъпателни операции в Донбас

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че наемниците на "Вагнер" се изтеглят от град Бахмут и се "прегрупират на други три места".

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин повтори, че на 27 май силите на "Вагнер" продължават да се изтеглят от град Бахмут.

Изявленията на Пригожин вероятно са верни, като се има предвид намаляването на руските офанзивни възможности около Бахмут и украинските изявления относно ситуацията в Бахмут.

Възможно е руското военно командване да прехвърли сили на Донецката народна република (ДНР), за да облекчи силите на групата "Вагнер" в град Бахмут. Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство оцени, че силите на Донецката народна република (ДНР) вероятно са влезли в град Бахмут на 24 май и са започнали операции по прочистване.

ISW преди това наблюдава елементи на 132-ра отделна гвардейска мотострелкова бригада от 1-ви армейски корпус на ДНР, които действат в посока Бахмут, след като преди това са водили боеве в района на Авдийвка.

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

Кремъл не се е отказал от сепаративен мир в Украйна

Засега не е ясно дали елементи на 132-ра бригада действат във вътрешността на града, но ръководителят на ДНР Денис Пушилин по-рано издигна знамето на ДНР в Бахмут - което вероятно показва, че силите на ДНР поемат контрола над Бахмут.

Пушилин също така посочи, че елементите на ДНР прочистват града от 23 май.

Прехвърлянето на руски елементи от ДНР в Бахмут може да намали темпото на руските настъпателни операции по линията Авдеевка-Донецк. ISW по-рано оцени, че руското военно командване е ангажирало в голяма степен различни елементи на ДНР на фронтовата линия Авдеевка-Донецк.

Руските атаки в района на Авдеевка-Донецк изглежда намаляват през последните дни, което може да е свързано с прехвърлянето на сили на ДНР към Бахмут. На 27 май украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са провели 13 бойни операции в Източна Украйна, от които седем атаки са били в района на Маринка (на около 19 км западно от град Донецк).

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Във "Вагнер" са вербувани общо около 50 хиляди затворници

Преди това украинският Генерален щаб съобщи, че руските сили са атакували 20 пъти само в Маринка в деня, в който силите на Вагнер обявиха победа над Бахмут на 20 май.

Руските офанзиви около Авдийвка постоянно намаляват поне от 8 април, след като руското военно командване се опита да засили настъпателните операции край селището в средата на март, а прехвърлянето на части на ДНР към Бахмут може допълнително да забави руските усилия на фронтовата линия Авдийвка - град Донецк.

Възможно е руското военно командване да прехвърля части на ДНР, действащи в добре защитения район на град Авдийовка-Донецк, за да избегне уязвимостта на други направления или за да осигури бързо подкрепление за град Бахмут.

Изглежда обаче, че руското военно командване подсилва фланговете на Бахмут с редовни формирования. По оценка на МО на Обединеното кралство през последните седмици елементи от 31-ва бригада на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) вероятно са се прехвърлили от линията Сватово-Кремина, за да подсилят фланговете на Бахмут.

Украински военни представители по-рано съобщиха, че руските сили прехвърлят неуточнени подразделения на ВДВ, мотострелкови и специални сили към направлението Бахмут след успешни украински контраатаки по фланговете на Бахмут.

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украинското МО предупреждава, че Русия ще атакува централата и ще обяви изтичане на радиоактивни вещества

ISW наблюдава и казашки части, действащи в Соледар, въпреки че тези части вероятно са действали в района и преди това.

Украински официални лица опровергаха западните съобщения, според които китайски дипломат е изразил интерес към преговори за прекратяване на огъня в Украйна на фона на вероятното подновяване на информационната кампания на Русия около преговорите.

На 27 май украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че се е свързал с европейските си колеги, които наскоро са се срещнали с китайския специален представител по евразийските въпроси Ли Хуей, и че те са отрекли Ли да е изразил интерес към прекратяване на огъня, при което Русия ще запази контрола над окупираните територии, както се предполага в доклад на "Уолстрийт джърнъл" от 26 май.

Ли Хуей посети Москва на 26 май, уж за да обсъди преговорно решение на руската война в Украйна - посещение, което Кремъл вероятно използва, за да се опита да поднови повтарящата се информационна операция, в която лъжливо се твърди, че Русия е отворена за сериозни преговори.

Преди това Кремъл засили тази информационна операция през декември 2022 г., за да се опита да забави предоставянето на западни танкове и друго модерно военно оборудване на Украйна, за да създаде условия за зимно-пролетната офанзива на Русия през 2023 г.

39 руски затворници са избягали от фронта в Украйна

39 руски затворници са избягали от фронта в Украйна

Властите в Ростов ги издирват

Кремъл вероятно въвежда отново информационната операция с намерението да отслаби готовността на Запада да изпрати критична помощ за сигурността на Украйна преди потенциални украински контраофанзивни операции.

В тази информационна операция Кремъл е установил модел, при който някои руски официални лица изразяват привиден интерес към преговори, докато други руски официални лица едновременно с това повтарят максималистичните цели на Путин за войната в Украйна.

На 26 май руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин заяви, че условията за "всеобхватен, справедлив и траен мир" в Украйна включват прекратяване на военните действия от страна на украинските сили, прекратяване на западната помощ за сигурност на Украйна, връщане на Украйна към "неутрален необвързан статут", изричен украински отказ от присъединяване към НАТО и ЕС и признаване на анексирането на окупираните от Русия територии в Украйна.

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Руското МВнР привика дипломати от американското посолство

Потвърждаването от Галузин на максималистичните цели на Русия съвпада с предполагаемия израз на руския интерес към преговори от страна на Путин по време на телефонния разговор с бразилския президент Луис Инасио Лула де Силва на 26 май.

Основни изводи

  • Изглежда, че наемниците от групата на Вагнер се изтеглят от град Бахмут, за да се възстановят и прегрупират в тила, тъй като руските настъпателни операции намаляват в града и около него.
  • Възможно е руското военно командване да прехвърля сили на Донецката народна република (ДНР), за да освободи силите на групата "Вагнер" в град Бахмут.
  • Руското прехвърляне на елементи на ДНР в Бахмут може да намали темпото на руските настъпателни операции по линията Авдийвка - град Донецк.
  • Изглежда обаче, че руското военно командване подсилва фланговете на Бахмут с редовни формирования.
  • Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин обвини финансиста от "Вагнер груп" Евгений Пригожин, че планира преврат срещу сегашното руско ръководство.
  • Украински официални лица опровергаха западните съобщения, които предполагаха, че китайски дипломат е изразил интерес към преговори за прекратяване на огъня в Украйна на фона на вероятното подновяване на информационната кампания на Русия около преговорите.
  • Руските сили продължиха ограничени настъпателни операции североизточно от Купянск и южно от Кременна.
  • Руските сили продължиха да провеждат неуспешни настъпателни операции по линията Авдийвка-Донецк.
  • Украинските сили продължиха да нанасят удари по тиловите логистични възли в южната част на Запорожка област.
  • На 26 май Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) предупреди, че руските сили се готвят да извършат мащабни провокации за създаване на радиологична опасност в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).
  • На 26 май руското министерство на правосъдието регистрира групата на гражданското общество "Съвет на майките на съпруги" като чуждестранен агент, вероятно за да ограничи съпротивата срещу настоящите и бъдещите усилия на руските сили за създаване на военна сила.
  • Руските власти увеличават усилията си да представят Русия като сигурен пазител на украинските деца.