Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че рискът от руска ядрена ескалация в момента е нисък, с което отчасти потвърди предишните оценки на ISW. Шолц заяви, че "Русия е спряла да заплашва да използва ядрени оръжия", тъй като международната "червена линия" е допринесла за "слагането на край" на руските заплахи за ядрена ескалация на 8 декември.

Това се посочва в анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW), който досега много пъти е уточнявал, че руската ядрена ескалация в Украйна е малко вероятна.

На 7 декември руският президент Владимир Путин повтори официалната позиция на Русия по отношение на ядрените оръжия, включително политиката на Русия за неупотреба първи.

Изявленията както на Шолц, така и на Путин, подкрепят предишната оценка на ISW, че участието на руски официални лица в "дрънкането" на ядрени оръжия е част от информационна операция, имаща за цел да подкопае подкрепата на Запада за Украйна. Руските официални лица всъщност нямат намерение действително да ги използват на бойното поле.

Шолц счита за намалял риска Русия да използва ядрени оръжия

Шолц счита за намалял риска Русия да използва ядрени оръжия

Интервюто му бе проведено преди вчерашните изявления на Путин

Кремъл вероятно не се е отказал от своите максималистични цели в Украйна, въпреки първото потвърждение на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че текущата териториална цел на Москва е да завладее напълно четири частично окупирани украински области. Песков се възползва от желанието на Запада за преговори на 8 декември, когато разшири забележките на руския президент Владимир Путин от 7 декември относно придобиването на нови руски територии. Той заяви, че една от основните цели на руската специална военна операция в Украйна е защита на жителите на Югоизточна Украйна и Донбас.

Песков също така отбеляза, че не се водят разговори за анексиране на нови територии, които в момента не са под руска частична окупация, тъй като има все още много работа за вършене за пълното "освобождаване" на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Той обаче повтори, че Кремъл все още преследва своите цели за "демилитаризация" и "денацификация" в Украйна, което потвърждава, че Русия все още преследва смяна на режима ("денацификация") и елиминиране на способността на Украйна да устои на бъдещи руски атаки или натиск ("демилитаризация").

С други думи, целите на Кремъл продължават да остават непроменени от момента на изтеглянето на Русия от района на Киев. Коментарите на Песков не бяха отклонение от руските военни цели или искания.

Русия засега няма да анексира нови територии, но има "още много работа" в Украйна

Русия засега няма да анексира нови територии, но има "още много работа" в Украйна

Четирите присъединени области трябва да бъдат освободени от украинските войски

Позоваването на Путин на руската имперска история на 7 декември и неотдавнашните му забележки относно ролята на Русия като единствената "гаранция на украинския суверенитет" са допълнителни показатели, че Кремъл поставя условия за продължителна война, насочена към изкореняване на украинския суверенитет.

Путин може умишлено да дистанцира своята реторика от нереалистичните искания на националистите за руските военни усилия в Украйна. Той заяви на 8 декември, че за да помогне на Русия да изпълни военните си цели, руснаците трябва да спрат да участват в конфронтации на информационния фронт и да потиснат импулсите си да вярват на фалшива и изтекла информация.

Путин добави, че има много шум в информационното пространство относно ракетната кампания на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура и заяви, че руските удари са ответни мерки след предполагаемата украинска атака срещу Керченския мост, обстрела на АЕЦ "Курск", и незаинтересоваността на Украйна да предоставя вода на град Донецк. Известен блогър определи коментарите на Путин за разочароващи и гневно изтълкува изявленията на Путин, че Кремъл не е планирал да удари украинската инфраструктура, ако атака срещу Керченския мост не се случи.

Кремъл все повече се опитва да преориентира общественото мнение в полза на своите официални съобщения и изявлението на Путин от 8 декември може да има за цел да намали или маргинализира милблогърите, за да възстанови усещането, че Кремъл поддържа "умерена" и авторитетна позиция. Преди това Путин публично се е свързвал с блогъри националисти, но все още е критикуван за това, че не е успял напълно да идеологизира Русия.

Путин може да се опитва да постави под контрол общността на блогърите, като атакува доверието в нея и насърчи автоцензурата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 6 ноември, че руснаците трябва да слушат информацията за мобилизацията от Путин и руското министерство на отбраната (МО), когато отговарят на въпрос относно каналите в Telegram.

Въпреки че Путин може също така да обмисля действително цензуриране на милблогърите, подобни мерки остават малко вероятни предвид продължаващите усилия на Путин да поддържа отношения с избрани милблогъри. Изявлението на Путин от 8 декември също може да бъде пример за лоша дисциплина на съобщенията, която не успя да обясни нарастващите оплаквания на руските милиблогъри относно неуспеха на Москва да се справи с възприеманата украинска заплаха срещу Русия.

От друга страна, високопоставен служител на Кремъл обясни защо Кремъл за първи път толерира критики от провоенната общност на руските военни блогъри. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова намекна, че Кремъл позволява различно отразяване на войната, за да поддържа единен политически възглед - като вероятно има предвид продължаващата подкрепа на блогърите за визията на Путин за завземане на цяла Украйна. Захарова също предположи, че Кремъл не е заинтересован от налагането на абсолютистки информационни политики, тъй като различните гласове позволяват на Кремъл да наблюдава различните мнения и тяхното влияние в обществото.

Изявленията на Захарова са откровено признание за желанието на Кремъл да се хареса на по-широката националистическа публика за сметка на доверието в руското Министерство на отбраната (МО), както ISW отдавна отбеляза.

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви, че боевете в Украйна може да се засилят тази зима въпреки скорошното намаляване на темпото на бойните действия от есента, с което донякъде потвърди прогнозите на ISW.

ISW: Украйна се готви да се възползва от зимата за настъпление

ISW: Украйна се готви да се възползва от зимата за настъпление

Москва се блъсква с познати проблеми със състава на армията си

Оценката на Мили обаче се разминава с прогнозата на директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс от 3 декември, че темпото на войната в Украйна ще се забави през зимата, така че боевете да могат да се възобновят през пролетта на 2023 г.

Друга важна тема, която продължава да се дискурира, е ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). 

Украински официални лица заявиха на 8 декември, че руските сили допълнително милитаризираха ЗАЕЦ. Украинската държавна агенция за ядрена енергетика "Енергоатом" съобщи на 8 декември, че руските сили са прехвърлили няколко системи за РСЗО "Град" близо до реактор номер 6 и зоната за сухо съхранение на гориво в АЕЦ.

"Енергоатом" заяви, че руските сили най-вероятно планират да използват системите "Град", за да ударят Никопол и Марханец, Днепропетровска област - близо до ежедневните цели на руския обстрел вече.

ISW съобщи за предишни данни, потвърждаващи, че руските сили са съхранявали военно оборудване, включително боеприпаси, бронетранспортьори, зенитни оръдия и други въоръжения на територията на АЕЦ.

МААЕ и Русия обсъдиха защитата на АЕЦ Запорожие

МААЕ и Русия обсъдиха защитата на АЕЦ Запорожие

Консултациите се проведени с руска делегация, водена от Алексей Лихачов

Разгръщането на ново оборудване в АЕЦ може да е опит да се успокоят продължаващите спекулации сред руските националистически военни блогъри за възможно руско изтегляне от АЕЦ, което Кремъл отрече два пъти през последните 10 дни.

Противоречивите новини около мобилизацията в Русия също продължават да намират място в анализите. 

Служител на руско правителство намекна, че думата на руския президент Владимир Путин е закон, когато става въпрос за военна мобилизация на руски граждани. Руското независимо издание Meduza съобщи на 8 декември, че руският сенатор Андрей Клишас е заявил, че Русия няма нужда от мобилизация или президентски указ за официално прекратяване на мобилизацията, защото няма по-голяма сила от думата на Путин. Клишас твърди, че руският народ възприема съобщението на Путин за края на мобилизацията за повече от официален указ.

ISW обяви на 22 ноември, че е малко вероятно Путин да издаде президентски указ за прекратяване на мобилизацията, тъй като прекратяването на периода на мобилизация официално ще изисква демобилизация в съответствие с руския закон за мобилизация, което не е изгодно за Кремъл.

Украински официални източници и руски независим медиен източник обаче съобщиха, че мобилизацията продължава в Русия и окупираните територии. Представител на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов заяви на 8 декември, че мобилизацията в Русия продължава и отбеляза признаци, които предполагат, че руските служители се готвят за по-мощни вълни, форми, методи, системи за отчитане" за следващия мобилизационна вълна.

ISW: Кремъл готви нова мобилизация, но среща отпор

ISW: Кремъл готви нова мобилизация, но среща отпор

Русия продължава кампанията срещу Украйна

Това може да е намек към стартирането на електронна база данни, за която ISW съобщи по-рано.

Руски опозиционен източник съобщи, че руски служители са включили служители на Московската жилищна администрация в разпространението на призовки в Москва. В доклада се посочва, че служителите са длъжни да раздават по 80 призовки на тримесечие и да работят с военната служба при отсрочки.

Кремъл може също да поставя условия за мобилизиране на украински мъже в окупираните от Русия територии. Юсов заяви, че руските сили обсъждат възможността за мобилизиране на 17-годишни украинци в окупираните територии.

Украинският генерален щаб също съобщи, че руските окупационни служители планират да мобилизират жители в окупираната Запорожка област, за да попълнят руските загуби и отбеляза, че руските окупационни служители са започнали да призовават мъже на военна възраст в Мелитопол в центровете за набиране на военни.

Руските сили продължават да показват признаци на лоша дисциплина, здраве и морал. Украинският генерален щаб съобщи, че около 20 бивши затворници, действащи на фронтовата линия близо до Ясинувата, Донецка област, са дезертирали, докато частта им е била транзит.

Украинският генерален щаб добави, че руските сили са убили най-малко трима от дезертьорите и че операцията по издирването на останалите продължава. Руски източник съобщи, че руски служители издирват дезертьори в Астраханска, Ростовска и Волгоградска области, както и в Република Калмикия.

Такива чести случаи на дезертиране са в противоречие с изявлението на Путин, че по-малко военни бягат от фронтовите линии по време на срещата му със Съвета за гражданско общество и права на човека (HRC) на 7 декември. Путин също твърди, че информацията, която циркулира, че руските сили стрелят по дезертьори за напускане на позиции в Украйна е фалшив и няма основание.

Руски блогър твърди, че повече руски военнослужещи са загинали от злополука с алкохол, отколкото от украински атаки. Друг руски източник съобщи, че мъж е направил опит за самоубийство в Москва, за да избегне военна служба.

Русия продължава да страда от напрежението на лошо проведена мобилизация и неподкрепящо правителство, въпреки че руски официални лица отричат подобни твърдения. Украинският генерален щаб съобщи на 8 декември, че руските окупационни служители в Луганска област реорганизират отделни части, за да създадат правно основание да откажат на роднините на загинали руски военнослужещи в тези части обещаната компенсация.

Известният руски блогър и скорошно попълнение в Руската комисия по правата на човека, Александър "Саша" Котс, заяви, че иска да се справи с продължаващите проблеми с липсата на комуникация, плащания и недостатъчните доставки и оборудване в руските сили по време на срещата на Путин с Комитета за правата на човека на 7 декември, но не успя да го направи поради ограничения във времето.

Признанието на Котс за продължаващи логистични проблеми в руските въоръжени сили е пряко противоречие на изявлението на Путин от 7 декември, че руските официални лица са решили проблеми с предоставянето на подкрепа и оборудване на мобилизирания.

Руски източник съобщи на 7 декември, че руски мобилизиран военнослужещ от Кузнецк, Пензенска област, се обадил в радиошоу, за да каже на губернатора на Кемеровска област Сергей Цивильов, че семейството му не получава безплатните въглища, които местното правителство предварително е обещало. Съобщава се, че Цивильов е обещал да компенсира семейството за всички пари, които са похарчили преди това за въглища. Друг руски източник съобщи, че усилията за групово финансиране за руската армия продължават.

Руските окупационни власти засилиха мерките за сигурност в окупираните от Русия територии. Украинският център за съпротива съобщи, че групи от Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) са пристигнали в южните окупирани от Русия територии, за да търсят украински партизани и подземни съпротивителни мрежи, чрез радиоелектронно разузнаване, подслушване и интернет наблюдение.

Заместник-председателят на окупационната администрация на Запорожка област Владимир Рогов заяви, че руските сили са засилили мерките за сигурност в Запорожка област, за да предотвратят украински "терористични действия" и провеждат претърсвания в цялата област с помощта на сътрудници.

Множество руски източници споделиха видеозаписи, показващи как служители на руската ФСБ задържат и разпитват лица, за които се смята, че помагат на украинските специални служби в окупирания от Русия Севастопол, Крим.

ISW по-рано съобщи, че лошата руска оперативна сигурност е позволила украинските партизански атаки.

Руските окупационни власти продължават усилията за установяване на законов контрол върху украинските граждани в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи, че окупационните служители планират да увеличат броя на служителите в Руския следствен комитет (главният федерален разследващ орган в Русия) с 44 000 души, поради пропуски в административния капацитет, свързани с незаконно анексираните от Русия украински територии.

Центърът подчертава, че работата на руския Следствен комитет в Украйна ще подкрепи репресиите на Кремъл срещу украински граждани. Руски източник съобщи, че в срещата на Комитета по правата на човека на 7 декември е възникнала дискусия, започната от служителя на ДНР Елена Шишкина, относно неспособността на руските съдилища да приемат жалби от украинци, осъдени за държавна измяна, шпионаж и финансиране, подпомагане и съучастие в тероризма по украинско закон в окупираните от Русия територии.

Източникът твърди, че Путин е признал необходимостта от коригиране на тази ситуация и е наредил на руската Генерална прокуратура да реши проблема.

Руските окупационни власти продължават да консолидират икономическия и административен контрол върху окупираните от Русия територии. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че окупационните служители са създали "Център за компетентност" в областта на селскостопанското сътрудничество в Запорожка област.

Балицки твърди, че Центърът позволява на украинските фермери да ускорят подаването на документи за подкрепа от руското правителство и да се консултират по данъчни въпроси. Балицки твърди, че окупационното правителство на Запорожка област планира постепенно да въведе мерки за аграрна подкрепа в областта, като предоставяне на преференциални кредити и компенсаторни субсидии. Ръководителят на окупационния отдел на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че се е срещнал с окупационни служители и са обсъдили бюджетните разходи на окупационната администрация от август до декември, отбелязвайки, че само 46% от бюджета е бил използван.

Салдо заяви, че част от останалите пари ще отидат на гражданите като социални плащания до 25 декември и заяви, че ще осигури доставката на руски банкови карти на жители, които нямат руски банкови сметки. Окупационните власти вероятно обещават допълнителни плащания и предоставят банкови карти в опит да завършат рублизацията в окупираните украински територии. Салдо също така твърди, че неговата администрация планира да създаде осем многофункционални центъра за предоставяне на 200 различни услуги за местните жители, предимно за подпомагане при подаването на руски регистрационни документи. Салдо обяви създаването на регионален клон на политическата партия "Единна Русия" в окупираната Херсонска област.

Той твърди, че партията ще реши проблемите, свързани с руските интеграционни документи и ще изгради инфраструктура в региона, вероятно в опит да принуди повече украинци да приемат руски паспорти и други документи.