Руският президент Владимир Путин едва ли ще успее да преодолее основните структурни предизвикателства в опитите си да мобилизира голям брой руснаци, за да продължи войната в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната.

"Частичната мобилизация", която той нареди на 21 септември, ще генерира допълнителни сили, но неефективно и с висока вътрешна социална и политическа цена. Критично е, че силите, генерирани от тази "частична мобилизация", е много малко вероятно да допринесат съществено за увеличаване на нетната бойна мощ на руската армия през 2022 г.

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Властите вземат мерки

Путин ще трябва да отстрани основни недостатъци в системите за личен състав и оборудване на руските въоръжени сили, за да може мобилизацията да има някакво значително въздействие дори в по-дългосрочен план.

Досегашните му действия показват, че той е много по-загрижен да хвърли на бойното поле хора, отколкото да отстрани тези основни недостатъци.

Поне от 2008 г. насам руските въоръжени сили не са създавали условия за ефективна широкомащабна мобилизация и не са изграждали резервни сили, необходими за бърза мобилизация, целяща да доведе до незабавни резултати на бойното поле. Тези проблеми нямат бързи решения.

Руската армия се опита да премине към изцяло доброволен принцип по време на финансовата криза от 2008 г., но не успя да осъществи пълния преход. Краят на Студената война и демонстрацията по време на войната в Персийския залив през 1991 г. на предимствата на изцяло професионалната армия накараха много държави да се откажат от моделите на наборна военна служба.

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

Кремъл май ще забрани на мъжете да пътуват навън

Руската армия остава отдадена на модела на кадровата и резервната служба до 2008 г., когато Путин нарежда на новоназначения си министър на отбраната Анатолий Сердюков да премине към професионален модел и да реформира руската армия, за да спести разходи след финансовата криза от 2008 г.

В крайна сметка руската армия се превърна в хибриден модел, съчетаващ наборни и професионални войници. Професионалната армия е скъпа, защото държавата трябва да предложи на бъдещите доброволни новобранци много по-високи заплати и придобивки, отколкото на наборните войници, които нямат друг избор, освен да служат. Сердюков бързо установи, че руският бюджет за отбрана не може да си позволи да предложи достатъчно примамливи оферти, за да преодолее вековната руска съпротива срещу военната служба. Така руската армия се превръща в смесица от професионални войници и едногодишни наборни войници.

Съкращаването на наборната служба от 2 на една година само влоши обучението на новобранците. От друга страна Русия се лиши от възможността да има обучени и натренирани запасняци, които да могат да бъдат мобилизирани при нужда, отбелязват от ISW.

Путин хвърля кримските татари на фронта в Украйна

Путин хвърля кримските татари на фронта в Украйна

Властите избягват мобилизацията сред етническите руснаци

Анализаторите припомнят, че за последните месеци Путин е правил четири опита за частична мобилизация.

През есента на 2021 г. руските военни стартират инициатива, наречена "Руски боен армейски резерв" (БАРС), с цел набиране на 100 000 доброволци, които да се обучат и да бъдат в бойна готовност, още докато са в резерва.Това усилие до голяма степен се проваля, като до момента на руската инвазия през февруари 2022 г. успява да набере малко доброволци.

На второ място - руските въоръжени сили извършиха принудителна мобилизация на част от редовния си резерв в подготовка за инвазията в Украйна. Подробностите за тази мобилизация са оскъдни, но западни официални лица съобщиха, че руските военни са свикали "десетки хиляди" резервисти, за да попълнят частите преди нахлуването в Украйна.

На трето място - по-малка мобилизационна вълна последва самата инвазия, тъй като се появиха съобщения за хиляди запасняци, призовани да възстановят руските загуби в началото на март 2022 г.

През юни 2022 г. Путин предприе четвърти опит за мобилизиране на населението за война, ускорен през юли, с призив за формиране на "доброволчески батальони".

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Регионът бил преизпълнил своята мобилизационна квота

Това начинание беше опит за скрита или криптомобилизация. Кремъл нареди на всички "федерални субекти" на Русия да създадат поне по един доброволчески батальон и да изплатят от собствените си бюджети бонуси за записване в армията и за участие в бойни действия. Тези усилия доведоха до създаването на редица доброволчески батальони, някои от които вече воюваха лошо в Украйна.