На 19 юни руският президент Владимир Путин и севернокорейският диктатор Ким Чен-ун подписаха в Пхенян всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство, което вероятно има за цел да използва военно-техническото сътрудничество със Северна Корея като заплаха срещу Запада, за да възпре по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Русия и Северна Корея до голяма степен оформиха споразумението като доказателство за взаимната си подкрепа като част от общата борба срещу Запада и сигнализираха, че имат обща цел да предизвикат Запада и настоящия световен ред.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин се стреми да създаде коалиция от приятелски държави с исторически топли връзки със Съветския съюз, която да действа като алтернатива на Запада и настоящия световен ред.

На 19 юни руски правителствени служители обявиха намерението си да преустановят участието на Русия в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ПА на ОССЕ).

Руското военно командване продължава да одобрява културата на снизходителност към военните престъпления, извършени от подчинените на бойното поле в Украйна.

На 18 юни украинският главен прокурор Андрий Костин съобщи, че службата му е получила потвърждение, че руските сили са обезглавили украински войник във Волноваханския район, Донецка област, и са показали отрязаната глава върху повреден украински автомобил.

Костин заяви, че украинското разузнаване е разкрило, че руските командири на ниво батальон и рота, отговарящи за този сектор на фронта, са наредили на подчинените си да не залавят украински войници и да не ги вземат в плен като военнопленници, както изисква международното право, а да ги убиват, като ги обезглавяват.

ISW не може да потвърди по независим начин кои руски командири са издали заповедта за обезглавяване на украинския военнопленник, но докладът на Костин е в съответствие с по-широка наблюдавана тенденция на многобройни руски злоупотреби с украински военнопленници, които очевидно са разрешени, ако не и изрично одобрени, от отделни руски командири и поддържани от руските полеви командири.

На 19 юни Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че е идентифицирало четирима военнослужещи от руския 70-и мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма армия, Южен военен окръг), които са екзекутирали украински военнопленници край Роботине, Запорожка област, в края на месец май 2024 г.

Последователното извършване на военни престъпления от различни руски формирования, които попадат под различни оперативни групировки на командването на силите, навежда на мисълта, че отделните командири на тактическо ниво дават възможност на подчинените си да извършват такива зверства на целия театър и че руското висше командване не прави почти нищо, за да поддържа дисциплина и ред сред войските си.

Руското правителство се опитва да отклони отговорността за добре документираните руски нарушения на международното право по отношение на отношението на Русия към украинските деца, като обвинява украинските въоръжени сили и други структури за сигурност в извършване на "престъпления" срещу деца.

Комуникациите на контрола на въздушното движение (КВД) от международното въздушно пространство над североизточната част на Атлантическия океан изглежда показват първия потвърден случай на заглушаване на GPS по търговски трансатлантически маршрути.

Украинските сили си възвърнаха позициите край Старица, а руските сили наскоро напреднаха край Часов Яр и град Донецк и в източния (левия) бряг на Херсонска област.

На 19 юни финландската медия Yle, позовавайки се на сателитни снимки и източници от финландското разузнаване, съобщи, че руските военни са изпратили в Украйна около 80 % от оборудването и личния си състав, базирани в близост до руско-финландската граница, за да подкрепят инвазията.