Руският президент Владимир Путин запазва максималистичните си цели за Украйна.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за предстояща офанзива, което подкрепя оценката на ISW, че офанзивата през следващите месеци е най-вероятният начин на действие (MLCOA).

На 30 януари секретарят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма индикации, че Русия се готви да преговаря за мир и че всички показатели сочат обратното. Столтенберг отбеляза, че Русия може да мобилизира до 200 000 души личен състав и продължава да се сдобива с оръжия и боеприпаси чрез засилено местно производство и партньорства с авторитарни държави като Иран и Северна Корея. Столтенберг подчерта, че руският президент Владимир Путин запазва максималистичните си цели за Украйна.

ISW: Путин готви нова голяма офанзива в Украйна

ISW: Путин готви нова голяма офанзива в Украйна

Кремъл налага цензура на новините от фронта

Ръководителят на Съвета на резервистите на украинските сухопътни войски Иван Тимочко заяви, че руските сили укрепват групировката си в Донбас като част от очакваното настъпление, и отбеляза, че руските сили ще трябва да започнат настъпление поради нарастващия вътрешен натиск за победа.

Изявленията на Столтенберг и Тимочко подкрепят предишната прогноза на ISW, че руските сили създават условия за започване на офанзива, вероятно в Луганска област, през следващите месеци.

Руските военни блогъри освен това продължиха да посочват, че руското информационно пространство създава условия за руска офанзива и я очаква. Военните блогъри засилиха изявлението, направено от руски канал в Телеграм, че настоящият темп и характер на руските операции показват, че основните сили на очакваната офанзива и обещания пробив все още не са "влезли в битката". Това изявление подсказва, че руските военни блогъри смятат, че руските сили все още не са активирали елементите, необходими за решително настъпателно усилие.

Русия и Иран продължиха да полагат усилия за задълбочаване на икономическите връзки.

Русия отхвърли "лъжата" на Джонсън, че Путин го заплашил с ракета

Русия отхвърли "лъжата" на Джонсън, че Путин го заплашил с ракета

Кремъл се чуди съзнателно или несъзнателно излъгал бившият британски премиер

Иранските държавни медии съобщиха, че на 29 януари Иран и Русия са установили директни канали за финансова комуникация между иранските банки и повече от 800 руски банки.

Заместник-управителят на Иранската централна банка Мохсен Карами обяви, че иранските и руските банки са подписали Меморандум за разбирателство за финансови съобщения, който влиза в сила незабавно. Карами добави, че иранските банки в чужбина също са включени в меморандума и ще могат да обменят стандартни банкови съобщения с руските банки.

Ирански официални лица и свързани с държавата медии представиха меморандума като средство за заобикаляне на западните санкции срещу Иран и Русия и сравниха системата за обмен на съобщения с Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT), което служи като най-голямата система за финансови съобщения в света.

ISW вече е съобщавала за задълбочаването на икономическите и военните връзки между Техеран и Москва.

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

За Зеленски Путин е "никой" и няма да преговаря с него за мир

Украинският президент не разбира кой взема решенията в Русия

Основни изводи:

  • Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за предстояща офанзива, което подкрепя оценката на ISW, че офанзивата през следващите месеци е най-вероятният начин на действие (MLCOA).
  • Иранските държавни медии съобщиха, че на 29 януари Иран и Русия са установили директни канали за финансова комуникация между ирански банки и над 800 руски банки.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки за възвръщане на загубените позиции западно от Кременна, докато украинските сили провеждаха контраофанзивни операции северозападно от Сватово.
  • Украинските сили продължиха да нанасят удари по концентрациите на руските сили в тиловите райони в Луганска област.
  • Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки по цялата фронтова линия в Донецка област.
  • Руските сили продължиха да постигат незначителни териториални придобивки край Бахмут.
  • Руските сили не проведоха потвърдени наземни атаки в Запорожка област.
  • Руското министерство на отбраната (МО) продължи да предприема мерки за професионализиране на руската армия, тъй като е изправено пред продължаващ отпор срещу тези мерки.
  • Руските сили и окупационните власти продължават да се насочват към кримските татари в опит да свържат антируските настроения с екстремистка или терористична дейност.