Няма данни за по-значителни руски териториални придобивки, постигнати при боевете в Украйна на 18 август 2022 г. Това се случва за първи път от 6 юли 2022 г.

Това съобщи в дневния си обзор за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили обаче все още провеждат ограничени и неуспешни сухопътни нападения през източната ос на 18 август.

Руски източници съобщиха за експлозии в Крим - вероятно причинени от руската противовъздушна отбрана, украинско разузнаване или украинска атака - през нощта на 18 август. Най-малко четири експлозии са избухнали около авиобаза Белбек в окупирания от Русия Крим, близо до Севастопол.

ISW: Русия губи позиции в Крим след украинските атаки

ISW: Русия губи позиции в Крим след украинските атаки

Преструктуриране в руската армия се наблюдава през последните дни

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол, Михаил Развожаев, твърди, че предварителната информация показва, че руската противовъздушна отбрана е свалила украински дрон и не е причинила щети. Видеозаписът на голяма експлозия, разпространен в социалните медии непосредствено след съобщените експлозии, е от 8 август и не е от околностите на авиобазата.

Руски източници също твърдят, че руската противовъздушна отбрана е свалила дрон близо до Керченския мост между Крим и Русия през нощта на 18 август, тъй като кадри в социалните медии показват активна противовъздушна отбрана в района.

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в "Туитър" на 17 август, че Керченският мост е незаконно построен и "трябва да бъде демонтиран". Железопътната страна на Керченския мост е важна цел за Украйна за прекъсване на руските логистични възможности в окупирана Украйна. Видеоклиповете в социалните медии също твърдят, че изобразяват активна руска противовъздушна отбрана в руска база в Нова Кахова в южната част на Херсонска област през нощта на 18 август, което предполага вероятно координирана серия от украински атаки, ако е имало атаки, или прелитане на дронове.

ISW не може независимо да провери дали руската противовъздушна отбрана е свалила украински БЛА или дали някакъв БЛА е присъствал в Керч или Белбек. Руски потребител на социални медии публикува видео, в което твърди, че е бил в Белбек вечерта на 18 август, без да показва видими доказателства за стачка там.

Украинските сили вероятно ще продължат кампанията си за удари по руски военни цели в окупирания от Русия Крим, за да влошат руските логистични способности и да влошат руските способности за поддържане на операции на западния бряг на река Днепър, както ISW оцени по-рано.

Към момента на публикуването на прегледа обаче не е било все още ясно дали докладваните експлозии се дължат на украински атаки или разузнаване, лошо руско боравене с военна техника, успешна руска противовъздушна отбрана или нервни руски защитници, които вероятно се подготвят за допълнителни атаки в райони, които Руските военни досега смятаха, че са извън обсега на украинските сили.

Руското министерство на отбраната (МО) изглежда поставя информационни условия, за да обвини украинските сили за бъдещи операции под фалшив флаг в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ). Началникът на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита, генерал-лейтенант Игор Кирилов, заяви на брифинг на 18 август, че украинските сили се готвят за провокация в Запорожката АЕЦ и че провокацията е предназначена да съвпадне с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш посещение в Украйна.

ISW: Украйна стои зад ударите в Крим

ISW: Украйна стои зад ударите в Крим

Чеченци ловят руски дезертьори в Херсон

Кирилов обвини украинските сили, че се готвят да организират тази провокация, за да обвинят Русия за причиняването на ядрена катастрофа и да създадат забранена зона с ширина 30 км около АЕЦ. Брифингът на Кирилов, който беше разширен от руското МО, съвпада с съобщенията, че руските власти са предупредили служителите на руската АЕЦ да не идват на работа днес, 19 август.

Изтекли кадри от централата показват пет руски камиона много близо до един от реакторите на АЕЦ на неуточнена дата, което може даозначава, че руските сили поставят условия, за да предизвикат провокация в централата и да обвинят Украйна за всички събития, които се случват на територията на централата.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки по линията Изюм-Славянск и са обстрелвали селища близо до границата на Харков-Донецка област на 18 август. Руското министерство на отбраната твърди, че руски артилерийски удар е насочен към украински позиции в Мазановка (на около 20 км северозападно от Славянск), потвърждавайки контрола на ISW върху оценката на терена, че украинските сили са изтласкали руските войски от селището.

Руските сили са се опитали да настъпят в Сиверск от юг на 18 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски неуспешно се опитаха да настъпят от Николаевка (на около 15 км югозападно от Сиверск) до Виймка (на около 5 км югоизточно от Сиверск). Руски източници твърдят, че руските войски продължават да се бият по източния пръстен на Сиверск в района на Серебрянка, Верхнокамянске и Ивано-Даривка. Руските войски също така продължават артилерийски и въздушни удари по Сиверск и околните селища.

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Сред най-важните му срещи бяха разговорите с генералния секретар на ООН Гутериш и президента на Турция Ердоган

Руските сили продължиха наземните атаки североизточно и южно от Бахмут на 18 август. Руските войски продължиха усилията си да напреднат на югозапад към Бахмут по магистрала T1302 от Соледар и според съобщенията се опитаха да напреднат от Володимировка до Соледар. Украинският генерален щаб съобщава, че руските войски са се опитали да настъпят към Бахмут от Покровске, на около 10 км източно от Бахмут. Руските сили, според съобщенията включително наемници от групата "Вагнер", продължават да настъпват на север към Бахмут от Клинове, Кодема и Семихиря, всички в рамките на около 15 км от южните покрайнини на Бахмут.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут от северните покрайнини на Хорливка в района на Холмивски и Зайцеве. 

Руските сили проведоха поредица от наземни атаки в северните и западните покрайнини на град Донецк на 18 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са се опитали да настъпят към Авдиевка (10 км северозападно от град Донецк) от посоката на Верхньоторецке и Новоселивка Друга— 15 км и 7 км североизточно от Авдиевка, съответно. Съобщава се също, че руските сили са се опитали да изтласкат западно от позициите си в Писки към Первомайске, на около 10 км западно от Писки. Няколко руски източника също публикуваха кадри, които твърдят, че показват руски войски, консолидиращи позиции в Маринка, която се намира в югозападните покрайнини на град Донецк [25]. Руските сили продължиха тежките артилерийски удари срещу укрепени украински позиции в и около Авдиевка и западно от град Донецк, за да подкрепят продължаващите наземни атаки.

Руските сили проведоха ограничена наземна атака югозападно от град Донецк на 18 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски неуспешно са се опитали да подобрят своите тактически позиции и да настъпят от Тарамчук (25 км югозападно от град Донецк) към Водяне (35 км югозападно от град Донецк).

Руски източници твърдят, че руските войски и войските на Донецката народна република (ДНР) продължават да се бият близо до Въгледар, на около 45 км югозападно от град Донецк. Руските операции югозападно от град Донецк вероятно са съсредоточени върху получаване на достъп до път T0524, който минава през Маринка и може да се използва за подкрепа на руските операции за настъпване на запад от настоящите позиции в западните покрайнини на град Донецк.

Институтът не получава никакви класифицирани материали от какъвто и да е източник, а използва за прегледите си само публично достъпна информация от руски, украински и западни източници и социални мрежи, както и сателитни изображения.