На 21 май руското Министерство на отбраната (МО) предложи на руското правителство да преразгледа морските граници на Русия в Балтийско море, така че те да "отговарят на съвременното географско положение".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 22 май официални представители на Кремъл и МО на Русия отрекоха, че Русия планира да промени морските си граници, но намекнаха, че руското правителство обмисля да предприеме някои мерки за "сигурност" в Балтийско море.

Западни служители отбелязаха, че Русия може би преразглежда основите на морските си граници, за да ревизира морските зони в Балтийско море.

Изглежда, че Кремъл разработва система за узаконяване на статута на така наречените "сънародници на Русия в чужбина", вероятно като част от усилията си да създаде информационни условия, за да оправдае по-нататъшната агресия и хибридните операции в чужбина като "защита" на сънародниците на Русия.

На 22 май министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че разузнаването на САЩ и Обединеното кралство разполага с доказателства, че Китайската народна република (КНР) "сега предоставя или ще предоставя" смъртоносна военна помощ на Русия - изявление, което съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан постави под въпрос.

Западни служители предупредиха, че руските разузнавателни служби възнамеряват да увеличат саботажните дейности и други хибридни операции срещу страните членки на НАТО.

Русия обяви превземането на стратегическото село Клешчеевка

Русия обяви превземането на стратегическото село Клешчеевка

Украйна отрича загубата му

Космическото командване на САЩ съобщи на 21 май, че Русия наскоро е изстреляла антисателитно оръжие. Това е най-новият доклад, според който Русия възнамерява да разполага с разрушителни антисателитни способности.

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини косвено Русия и директно Беларус, че помага на Азербайджан да се подготви за войната в Нагорни Карабах през 2020 г., на фона на влошените армено-руски отношения.

Великобритания има доказателства за смъртоносна военна помощ от Китай за Русия

Великобритания има доказателства за смъртоносна военна помощ от Китай за Русия

Според Лондон това е повод за тревога

Украинските сили наскоро си възвърнаха териториите край Волчанск и Часов Яр, а руските сили наскоро напреднаха незначително край Авдеевка, град Донецк и Велика Новосилка.

Руските окупационни сили са били принудени да започнат втора офанзива в Украйна по-рано от планираното заради възобновяването на американската помощ за Украйна.

Руското армейско ръководство ангажира ограничен брой личен състав за извършване на тежки пехотни атаки на север и североизток от Харков, като в рамките на седмица темпът на руските настъпателни операции в региона започна да се забавя. Според експертите сега руснаците дават приоритет на създаването на "буферна зона" на международната граница, а не на по-дълбоко нахлуване в района на Харков.

Русия обмисля преразглеждане на границата в Балтийско море

Русия обмисля преразглеждане на границата в Балтийско море

Министерството предлага коригиране на границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

Съобщава се, че руските съдилища са започнали принудително да хоспитализират в психиатрични болници руснаци, обвинени в политически престъпления, като например разпространение на "фалшива" информация за руските военни.