Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва на 29 март, за да прегледат стратегическите и дългосрочни споразумения за сътрудничество, които вероятно ще засилят двустранните отношения в областта на сигурността на Русия и Иран. Абдолахян заяви, че руските и иранските официални лица са в последния етап от подписването на споразумение за сътрудничество.

Лавров популяризира иранския "мирен план Хормоз" за сигурност в Персийския залив и Оманския залив и заяви, че Кремъл изисква незабавно връщане към Съвместния всеобхватен план за действие.

Абдолахиан и Лавров вероятно са обсъдили продължаването на руските усилия за закупуване на ирански оръжейни системи за използване в Украйна и финализираното споразумение Русия да предостави на Иран щурмови самолети Су-35.

Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

Русия снабдява Иран с модерни кибероръжия?

Русия снабдява Иран с модерни кибероръжия?

Помощта включва оборудване за подслушване, фотографски устройства и детектори на лъжата

Украинският център за съпротива съобщи на 29 март, че иранският въздушен транспорт Pouya е възобновил редовните полети между Техеран и Москва на 13 март, вероятно за да подпомогне трансфера на оръжия.

Също така съобщи, че ирански официални лица планират да доставят дронове Shahed-131 на персонала на "Вагнер" и че е започнало обучение за работа, въпреки че ISW не е видял потвърждение.

ISW по-рано предположи, че Русия разчита на Иран за военна и технологична подкрепа в Украйна и че някои ирански служители вероятно са в Украйна, директно подкрепяйки руските атаки срещу украинската инфраструктура.

Иран вероятно се опитва да втвърди двустранни отношения в областта на сигурността с Русия, в които двамата са по-равностойни партньори и вероятно ще увеличи трансферите на оръжия към Русия в преследване на тази цел.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от неотдавнашната история за осъждането на баща от Тулска област за антивоенна рисунка на 12-годишната му дъщеря, за да подобри собствения си имидж. Пресслужбата на Пригожин публикува писмо на 28 март, подписано от Пригожин, командира на "Вагнер" Дмитрий Уткин и свързания с групата директор на ветеранската организация "Лига" Андрей Трошев. Писмото е адресирано до прокурора на Тулска област Александър Грицаенко. В него се посочва, че подписалите го считат, че две години затвор за Алексей Москалев несправедливо.

Москалев беше обвинен в "дискредитиране на въоръжените сили", след като 12-годишната му дъщеря Маша нарисува антивоенна рисунка с украинско знаме в час по рисуване през април 2022 г. Маша беше задържана от държавата и сега живее в приют за малолетни, а Москалев избяга от домашния арест вечерта преди произнасянето на присъдата и бе осъден задочно на две години затвор.

Писмото на Пригожин предлага Тулска област да провери законността на присъдата на Грицаенко и препоръчва свързаните с "Вагнер" адвокати да участват в делото на страната на Москалев, отбелязвайки, че е трагично, че и Маша, и децата на загиналите бойци се оказват сираци.

Отговорът на Пригожин на присъдата на Москалев е особено ироничен, като се има предвид, че първоначално Пригожин беше един от най-големите и шумни поддръжници на закона за наказване на онези, които "дискредитират" руските сили.

Демонстративният отговор на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на атака срещу полицейски участък в Чечня предполага, че той може да е загрижен за стабилността на своето авторитарно управление. Кадиров твърди, че чеченските власти са убили двама неидентифицирани мъже, опитващи се да извършат нападение в Гудермес, Чечня, през нощта на 28 март, а руски източници разпространиха кадри, показващи как двамата мъже стрелят по местно полицейско управление.

Университетът на специалните сили на Кадиров е в Гудермес, но не е ясно дали атаката е свързана със съоръжението. Кадиров публикува кадри, на които той, 15-годишният му син и антураж от чеченски служители и служители на сигурността посещават мястото на атаката и оглеждат обезобразените тела на нападателите.

И Кадиров иска свои наемници

И Кадиров иска свои наемници

Той тръгва по стъпките на Пригожин

Кадиров вероятно е имал предвид тази демонстративна проверка на телата, за да подобри имиджа си на силен човек и да даде знак на чеченците, че всяка форма на вътрешна съпротива срещу неговото управление ще бъде премахната. Фактът, че отговорът на Кадиров на нападението беше толкова незабавен и груб, предполага, че той е загрижен за потенциала за вътрешна съпротива в Чечня, която да подкопае неговото авторитарно управление на автономната република. Кадиров наскоро се срещна с президента Владимир Путин, за да популяризира значението на Чечня в руската политическа и военна сфера, и ISW оцени, че Путин може да се възползва от страховете на Кадиров да изпадне в немилост пред Путин, за да окаже натиск да увеличи ролята на Чечня бойци в бойни действия в Украйна. Кадиров вероятно вижда всеки признак на вътрешна нестабилност в Чечня като заплаха за продължаващото благоразположение на Путин.

Руските власти арестуваха началника на морското управление на Руската национална гвардия (Росгвардия) полковник Сергей Волков по обвинения в корупция. 235-ти гарнизонен военен съд в Москва арестува Волков на 29 март по обвинения в злоупотреба с власт във връзка с продажбата на нискокачествени радарни системи на силно завишени цени, а според съобщенията официално разследване е установило, че действията му възлизат на щети от 395,5 милиона рубли (приблизително 5 милиона долара).

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия наскоро започнаха наказателно дело срещу заместник-командващия на Централния окръг на Росгвардия генерал-майор Вадим Драгомирецки на 20 март по обвинения в корупция.

Неотдавнашното наказателно производство срещу двама командири на Росгвардия може да предполага, че руските власти провеждат мащабно разследване за корупция в Росгвардия. Наказателното производство е забележително, защото командири на конвенционалните руски сили не са били уволнявани, нито арестувани, от началото на руската инвазия в Украйна със същата скорост или при толкова нашумели обстоятелства като случаите в Росгвардия. Малко вероятно е корупцията в Росгвардия да е по-силно изразена, отколкото в руските въоръжени сили. Росгвардията по-специално включва елементи, отговорни за вътрешната сигурност на руския режим. Путин вероятно обръща много голямо внимание на надеждността и лоялността на част от персонала на Росгвардия, освен опасенията, които може да има относно корупцията в тази организация.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 27 март, че украинските сили може да планират контранастъпление през април или май в зависимост от метеорологичните условия. В интервю за естонското издание ERR Резников заяви, че украинският генерален щаб може да реши да използва получените наскоро танкове Leopard 2 при евентуална пролетна контраатака.

Танковете Leopard 2 и Challenger 2 пристигнаха в Украйна на 27 март, а американски официални лица обявиха ускоряване на разполагането на танкове Abrams и ракетни системи Patriot в Украйна на 21 март.

Германските танкове "Леопард" вече са в Украйна
Обновена

Германските танкове "Леопард" вече са в Украйна

Започна пристигането и на британските Challenger-2

Пристигането на оборудване в Украйна вероятно поставя условия за украинско контранастъпление, въпреки че е вероятно забавяне между пристигането на ново оборудване и способността на Украйна да го използва в контранастъпление.

Руската отбранителна индустриална база продължава усилията за разширяване на производствените си възможности. Руското издание "Комерсант" съобщи на 29 март, че Руската федерална пенитенциарна служба предлага да предостави работна ръка на затворници на руския отбранителен промишлен конгломерат "Ростех" за производството и доставката на определени продукти с ниска квалификация. Съобщава се, че "Ростех" е изпратила предложението до ръководството за разглеждане.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) по-рано оцени, че руската страна все повече използва затворнически труд, за да отговори на нуждата от увеличени производство по време на война.

Въпреки че е малко вероятно трудът на затворниците да се използва за производството на високотехнологични отбранителни продукти, затворниците вероятно ще бъдат използвани в производството на някои по-нискокачествени и по-основни артикули, като по този начин се освободи повече работен капацитет за повече технически продукти, които са крайно необходими за войната усилие.

"Вагнер" продължава да настоява за набиране на персонал на местно ниво. Свързан с частната военна кампания рекламен канал за набиране на персонал Telegram заяви на 28 март, че центровете за набиране на групата вече работят в повечето руски региони и че "Вагнер" използва мобилни центрове за набиране, за да достигне дори до най-малките селски градове и общности.

Руските медии съобщиха, че "Вагнер" също е пуснала реклами за набиране на персонал по местни телевизионни канали в Ростовска, Тюменска и Новосибирска области и Краснодарски край през последните няколко седмици.

ISW: Путин хвърля опитни елитни части от "Вагнер" срещу Авдеевка

ISW: Путин хвърля опитни елитни части от "Вагнер" срещу Авдеевка

Руски блогъри спекулират с нови уволнения на висши военни

Руските региони продължават набирането на военнослужещи по договор. Базираното в Сибир издание Tayga.info съобщи, че военното управление на Искитим, Новосибирска област твърди, че над 50 души са дошли в мобилен пункт за регистрация на военнослужещи по договор за един ден и че местната власт в Томск независимо рекламира служба по договор.

Руското издание ASTRA съобщи по подобен начин на 28 март, че местните власти в Московска област също са започнали да рекламират услуги по договор.

По-рано беше съобщено, че Кремъл е възложил на руското Министерство на отбраната (МО) да наеме 400 000 военнослужещи по договор от 1 април и че руското МО вероятно е делегирало тази задача на руските федерални субекти, които сега изглежда се подготвят за датата 1 април с гореспоменатите рекламни кампании.

Руските окупационни власти продължават да прилагат мерки за интегриране на окупираните територии в руската административна и правна система. Украинската военна администрация на Луганска област съобщи на 29 март, че "прокурорите на Луганската народна република (ЛНР) ще наемат руснаци да служат като прокурори вместо местни жители, отбелязвайки, че руснаците са освободени от полагане на изпитите, които иначе са необходими за длъжността.

Руски източник публикува официален указ на ЛНР от 29 март за премахване на официалните държавни органи във връзка с по-нататъшната интеграция в руската правна система.

Руските окупационни власти продължават да насърчават засилената интеграция в руската икономика. Окупационната администрация на Херсонска област отбеляза на 29 март, че участниците в Свободната икономическа зона, създадена в окупираната Херсонска област, ще бъдат освободени от плащането на специфични регионални данъци.

Окупационните власти на Херсонска област също твърдят, че СЕЗ ще доведе до намаляване на ставките на застрахователните премии до 7,6%. Окупационната администрация на Херсонска област също разшири твърдението на Руската федерална данъчна служба на 29 март, че тези фирми и предприятия, които завършат държавна регистрация, няма да бъдат са задължени да плащат държавни такси, като подчертават, че правилото ще бъде валидно само до 31 декември 2023 г.

Руските окупационни власти продължават усилията си да изкоренят украинската култура и история, като заменят украинските забележителности с руски паметници. Окупационната администрация на Херсонска област разшири заповедта на окупационния председател на Херсонска област Андрей Алексеенко от 29 март за създаване на паметници в чест на Великата отечествена война (Втората световна война) в окупираната Херсонска област. Алексеенко нареди всички паметници да бъдат издигнати до 9 май и заяви, че ръководителите на области и министерства, младежки и социални движения, всяко предприятие и всяко училище ще участват в изграждането на паметниците.