Руските военни нанесоха още един масиран и координиран ракетен удар по украинската критична инфраструктура в погрешен опит да намалят волята на украинците за борба.

Това се посочва в дневния бюлетин за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи на 23 ноември, че руските сили са изстреляли 70 крилати ракети и пет безпилотни летателни апарата по украински обекти от критичната инфраструктура.

Украинското командване на ВВС съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 51 от руските крилати ракети и всичките пет безпилотни летателни апарата.

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са нанесли удари по жилищни сгради, топлоелектрически централи и подстанции в град Киев, както и в Киевска, Виницка, Лвовска и Запорожка област.

Украински, руски и социални медийни източници твърдят, че руските сили са нанесли удари и по цели в Ивано-Франковска, Одеска, Николаевска, Херсонска, Черкаска, Днепропетровска, Сумска, Полтавска, Кировоградска и Харковска област. Украински официални лица съобщават за широко разпространени смущения в енергоснабдяването, отоплението и водоснабдяването в резултат на руските удари.

ISW вече оцени, че руските военни все още са в състояние да атакуват украинската критична инфраструктура в голям мащаб в близко бъдеще, въпреки че продължават да изчерпват арсенала си от високоточни оръжейни системи.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че руските военни погрешно смятат, че унищожаването на енергийната инфраструктура ще насочи украинските усилия за защита на тиловите райони и ще отклони украинското внимание от фронта в Източна и Южна Украйна.

Маляр заяви, че кампанията на Русия срещу критичната инфраструктура няма да отслаби мотивацията на цивилното население на Украйна, а секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов увери, че руските ракетни удари и ударите с безпилотни самолети няма да принудят Украйна към преговори.

Полша иска да даде "Пейтриът" на Украйна

Полша иска да даде "Пейтриът" на Украйна

Защита срещу руските ракети

Видни руски политици продължават да насърчават открито реториката на геноцид срещу Украйна. Депутатът от Московската градска дума и прокремълски журналист Андрей Медведев публикува на 23 ноември в канала си в Телеграм дълга тирада, в която категорично отрича съществуването на украинска нация.

"Медведев нарече Украйна езически култ към смъртта, който се покланя на екзекуциите на затворници, и призова за пълно "ликвидиране на украинската държавност в сегашния ѝ вид".

Както ISW вече е съобщавала, руският президент Владимир Путин също е използвал подобен геноциден език по начин, който е фундаментално несъвместим с призивите за преговори.

Кремъл не е отстъпил от максималистичните си цели за възстановяване на контрола над Украйна, а по-скоро частично замъглява целите на Русия, за да заблуди западните държави да окажат натиск върху Украйна да поиска мир.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 21 ноември, че смяната на сегашното правителство в Украйна не е цел на руската "специална военна операция" в Украйна, като отбеляза, че руският президент Владимир Путин "вече е говорил за това".

Прикриването на целите на Кремъл, което вероятно е предназначено за западната аудитория, все пак обърква руските поддръжници на войната. Изявлението на Песков вероятно цели да смекчи ефекта от провоенната тирада на заместник-председателя на Съвета на Руската федерация Константин Косачев, който обяви, че Русия може да нормализира отношенията си с Украйна само след капитулацията на украинското правителство.

Украйна е свалила 51 от 67 руски крилати ракети в сряда

Украйна е свалила 51 от 67 руски крилати ракети в сряда

Залужни: Русия не може да победи въоръжените сили на Украйна и врагът води война с цивилни

Свързан с "Вагнер Груп" военен блогър саркастично отбеляза в отговор на изявлението на Песков, че Русия безцелно води война без ясна цел.

Нерешителността на Кремъл да се ангажира публично с крайната националистическа идеология и с войната обърква и пропагандистите, които проповядват такава идеология на руските маси. Руски политически и военни "експерти" в предаване на руската държавна телевизия се противопоставиха на твърдението на руския пропагандист Владимир Соловьов, че Херсонска област е изцяло руска, което би оправдало използването на ядрено оръжие.

ISW вече съобщи, че руският крайно националистически идеолог Александър Дугин обвинява Путин, че не се е ангажирал напълно с провоенната идеология. Путин обикновено се стреми да балансира между крайно националистическите гледни точки, за да събере подкрепа от националистически настроената общност, и по-умерения разказ, за да запази подкрепата на останалата част от руското население.

Руските военни неуспехи и все по-големите жертви, които Путин изисква от руския народ, за да продължи катастрофалната си инвазия, поставят в остър план преднамереното замазване на целите на войната и опитите му за реторическо балансиране, което потенциално подхранва недоволството в критичните избирателни групи.