Русия обмисля създаването на ново министерство за младежка политика и патриотично възпитание, което вероятно е част от продължаващия опит за насаждане на прокремълска и одобрявана от Кремъл идеология в следващото поколение на Русия.

За това предупреждава в дневния си анализ Института за изследване на войната (ISW).

На 9 април руското издание "Ведемости" съобщи, че четири неназовани източника, близки до администрацията на руския президент, са заявили, че руските власти обмислят създаването на ново министерство за младежка политика и патриотично възпитание, което ще бъде сформирано на базата на Руската федерална агенция по въпросите на младежта (Росмолодеж), която след това ще поеме някои функции по патриотично възпитание от Министерството на образованието.

Руските ултранационалистически военни блогъри продължават да използват яростна антимигрантска реторика и да призовават за ксенофобски вътрешни политики, но по този начин разкриват присъщото лицемерие в отношението на Русия към собствените ѝ местни етнически малцинства.

Няколко ултранационалистически военни блогъри се възползваха от публикация от 5 април на културния център "Дом на дружбата" в Ленинградска област за награждаването на местната узбекска културна организация "Хорезм" с грант за работата ѝ по "хармонизиране на междуетническите отношения и подкрепа на малките коренни народи на Ленинградска област".

Няколко блогъри отвърнаха, че узбеките не са коренно население на Ленинградска област и зададоха въпроса защо узбекска културна организация е получила награда от бюджета на Ленинградска област.

Друг руски провоенен блогър публикува на 9 април пост, който по-късно беше разпространен от канал в Telegram, свързан със затворения бивш руски офицер и ултранационалистически коментатор Игор Гиркин, в който нарича вътрешната ситуация в Русия "миграционна катастрофа", обвинява мигрантите, че атакуват руския вътрешен тил и че "разгръщат етнически, икономически и религиозен терор срещу коренните граждани на Руската федерация от всички етноси".

The Hill: Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа

The Hill: Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа

Западът не успя да се справи с предизвикателството

Блогърите, които критикуват властите в Ленинградска област, и постът, усилен от канала, свързан с Гиркин, всички те определят тясно мюсюлманските мигранти от централноазиатските страни като явна заплаха за "коренните руснаци".

Антиимигрантската реторика се засили след нападението от 22 март срещу "Крокус сити хол".

По време на срещите на руския външен министър Сергей Лавров с китайския президент Си Дзинпин и външния министър Ван И в Пекин на 9 април руските държавни медии подчертаха съвместните усилия на Русия и Китай за борба с възприеманото от Запада "двойно сдържане", насочено срещу Русия и Китай.

Кремълската информационна служба ТАСС съобщи, че Ванг е предложил на Китай и Русия да се ангажират с "двойно противодействие" в отговор на предполагаемите опити на Запада за "двойно сдържане", насочени срещу Русия и Китай.

Путин изключва Русия да е мишена за ислямските фундаменталисти

Путин изключва Русия да е мишена за ислямските фундаменталисти

"Ние сме страна, която дава уникален пример за междурелигиозна хармония и единство"

Лавров заяви, че руско-китайското "всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие" са достигнали "безпрецедентно ниво" и че Русия и Китай имат общи международни интереси и ще координират действията си за решаване на вътрешни и външни проблеми.

Лавров заяви, че руско-китайските отношения надхвърлят "военно-политическия съюз от времето на Студената война" и че двете страни работят за създаването на "многополюсен световен ред" чрез многостранни формати, които включват БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Главното военно разузнаване на Украйна (ГУР) вероятно е отговорно за удара с дрон срещу военновъздушната база Борисоглебск във Воронежка област през нощта на 8 срещу 9 април.

Говорителят на ГУР Андрий Юсов заяви пред радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE/RL), че два неуточнени дрона са ударили авиационния център в Борисоглебск, за който се съобщава, че обучава екипажи на руски фронтови бомбардировачи и ударна авиация, и че по предварителна информация ударът е повредил неуточнени технически съоръжения в авиобазата.

Путин затяга режима, офанзивата в Украйна и заплахите към Европа

Путин затяга режима, офанзивата в Украйна и заплахите към Европа

Кремъл има шест месеца да предприеме военни или дипломатически инициативи и да увеличи своето предимство в Украйна, докато американците ще бъдат парализирани и неспособни да се движат поради предизборната кампания

Кремъл вероятно ще може да се възползва от новото споразумение, подписано от свързаната с Кремъл губернаторка на проруската молдовска автономна област Гагаузия Евгения Гуцул и държавна руска банка, за да продължи усилията си за дестабилизиране на молдовското общество, да атакува демократичното правителство на Молдова и да предотврати присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС).

Руските военни власти в Армения задържаха още един руски гражданин в Армения, вероятно в опит да утвърдят военната и политическата си власт над Армения и да оспорят суверенитета на страната на фона на продължаващото влошаване на армено-руските отношения.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

Арменският клон на международната правозащитна организация Хелзинкска гражданска асамблея във Ванадзор съобщи на 9 април, че руската военна полиция в 102-ра военна база в Гюмри, Армения, е задържала руския гражданин Анатолий Щетин в Армения за дезертьорство и възнамерява да го прехвърли принудително в Русия.